Belföld

Megbízható munkavállalók a családosok

A kisgyermekes alkalmazottaknak nyitottaknak kell lenniük, elvállalhatnak új feladatokat

A kisgyermeket vállaló alkalmazottak majdnem kétharmada szerint fontos, hogy a munkáltató rugalmasabb munkaidő-beosztást biztosítson számukra – derült ki a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom tegnapi rendezvényén.

Megbízható munkavállalók a családosok
Egyre több cég segíti a gyesről visszatérőket (képünk illusztráció)
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A cégek 47 százaléka szerint a munkába visszatérők elkötelezettek, jól gazdálkodnak idejükkel, 44 százalékuk pedig úgy véli, hogy hatékonyan is dolgoznak. Meglepő, hogy a megkérdezett munkavállalóknak ezzel szemben csupán 43 százaléka biztos benne, hogy szülés után visszaveszik a munkahelyére, ötödük egyáltalán nem bízik ebben. Mindez abból a felmérésből derült ki, amelyet a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom végzett közösen partnervállalataival a közelmúltban. A kutatás eredményeit tegnap mutatták be. A felmérés fókuszában az állt: milyen céges gyakorlatok léteznek a munka világában a kisgyermeket tervező, váró vagy nevelő szülőkkel kapcsolatban. Ujvári Enikő, a civil szervezet BALANSZ programjának vezetője ismertette, a válaszadók többsége, majdnem fele úgy véli, hogy a gyermek hároméves koráig mindenképpen maradjon otthon egy szülő a gyermekkel, ötödük azt gondolja, elég a gyerek kétéves koráig otthon maradni. A kisgyermeket vállaló alkalmazottak kétharmada szerint fontos, hogy visszatérésük után a munkáltató rugalmasabb munkaidő-beosztást biztosítson számukra. Majdnem ugyanennyi válaszadónak számít, hogy a cég vegye figyelembe, családosok lettek. Nagy súllyal esett latba, hogy korábbi pozíciójukba térhessenek vissza, valamint munkába állásukat támogassa a család.

Manapság mindenki küzd a kvalifikált munkaerőért, ma a legfőbb érték maga az ember – mondta az eseményen Zolnay Judit, a MetLife vezérigazgatója. Hozzátette: a családbarát munkahelyekről sokan beszélnek, de még akad kihasználatlan terület. Az egyszülős kollégák olykor hat órában is hatékonyabbak, ezért feléjük a cégeknek is kicsit rugalmasabbnak kell lenniük – vélekedett. Megjegyezte: az ember hálás, ha kap, és viszonozni akarja.

A munkavállalóknak nyitottnak, rugalmasnak kell maradniuk, például ha a gyed/gyes ideje alatt betöltik a pozíciójukat, vállaljanak el más feladatot is, ebben a cég segítő kezet nyújt, és oktatja a munkavállalóit.

Révész Bálint, a K&H Bank HR-főosztályvezetője kifejtette: a vállalatnál már létezik az úgynevezett Welcome back program, amelynek keretében a kismamák reintegrációja zajlik. A pénzintézetnek sok munkája van abban, hogy a cégtől gyedre/gyesre ment munkavállalók 87 százaléka vissza tud térni korábbi pozíciójába. Emellett vizsgálják, mik azok a tartalékok, amelyek a mai munkaerőhiányos helyzetben használhatók, miként lehet minél jobban kiaknázni a belső tartalékokat. A HR-vezető fontosnak nevezte a sikeres kommunikációt is, hogy ne engedjék el a gyermeket vállalók kezét. A felgyorsult világban a digitalizáció miatt egy-két év alatt is rengeteget változnak az alkalmazott technológiák, számítógépes programok, ezért e területen szintén segítik a munkavállalókat.

Szabó Zoltán, a British Telecommunications (BT), ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, a jó munkaerő megtalálásának és megtartásának egyik eszköze a családbarát munkahely. Már csak azért is, mert az állás­interjúra érkezők gyakran kérdezik a cégtől: mitől családbarát a BT, mit kínál e területen a munkavállalóknak. A hely és a technológia ismerete megfizethetetlen egy cég számára, a BT ezért is biztosít részmunkaidőt, indít reintegrációs programot, ad bölcsődei támogatást és hívja meg a gyeden lévőket a céges rendezvényekre. Mentalitásbeli kérdés, hogy a vállalat családbarát maradjon, még akkor is, ha az rövid távon nem kifizetődő – fogalmazott Szabó Zoltán. Hozzáfűzte, a felmérés és saját tapasztalatai egyeznek, szerinte a munkába visszatérők elkötelezettebbek, és bonyolult problémákat is könnyebben megoldanak, mint azelőtt, hogy gyedre mentek volna.

Kapcsolódó írásaink