Belföld

Bíróság elé állítják a röszkei átkelőnél elfogott négy férfit

Gyorsított eljárással állítja bíróság elé az ügyészség azt az négy férfit, aki egy nagyobb csoport tagjaként Röszkénél, a közúti határátkelőhely kerítésén át, illegálisan jutott Magyarország területére kedden - közölte a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön.

Bíróság elé állítják a röszkei átkelőnél elfogott négy férfit
Rendőrautó a lezárt Röszke és Horgos közti közúti átkelőnél
Fotó: MTI/Molnár Edvárd

Szanka Ferenc közölte: a szír és palesztin férfiakat határzár tiltott - tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett - átlépésével vádolják. A vád szerint kedden fél hat körül a lezárt röszkei közúti határátkelőhely vajdasági oldalán, a forgalomelterelő betonkorlát kerítésénél legalább ötvenen gyűltek össze, hogy illegálisan magyar területre lépjenek. A tömeg elején lévők felmásztak a kerítésre, rángatták, lenyomták különböző szövegeket skandálva, aztán a határkerítés magyar oldalán álló őröknek a „Fuck you magyarski!” kifejezést ordibálták. Néhányan letaposták a kerítést, majd a skandáló tömeg magyar területre lépett, és futva az ország belseje felé indult.

A határzár magyar oldalán szolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őrök ezt látva „Stop” kiáltásokkal próbálták feltartóztatni a feléjük tartó tömeget, de testi épségüket féltve hátrálni kényszerültek, és segítséget kértek az irányítási központtól. A tömeg a felszólítások ellenére, folyamatosan skandálva tovább haladt, ezért az egyik biztonsági őr figyelmeztető lövést adott le. A határsértők nem álltak meg, az egyik őrt öt-hat méterre megközelítették, fenyegetőztek, ezért az egyik biztonsági őr két újabb figyelmeztető lövést adott le.

Ezek hatására és az időközben megérkező rendőrök létszámfölényét látva a tömeg visszafordult, és Szerbiába futott. A rendőrök a kerítésen átjutók közül két-két, magát szír és palesztin állampolgárnak valló férfit vettek őrizetbe.

A közelben elfogtak egy magát algériainak mondó férfit is, aki négy társával - a tömegtől függetlenül - a kerítésre helyezett pallón mászott át magyar területre. Őt határzár tiltott átlépésével vádolják - közölte az ügyész.

Kapcsolódó írásaink

Megerősítették a határ fizikai védelmét Röszkén

ĀA határátkelőhely korábban a gyalogosforgalom által használt kapuját drótkerítéssel és négy sor pengésdróttal zárták le, az átkelő közvetlen szomszédságában pedig két sorban több méter magas kerítést építettek