Belföld

Újabb támadással fenyegethetnek a migránsok Röszkénél

Horgoson sokan félnek attól, hogy a keddi incidens csupán egy komolyabb kísérlet főpróbája volt annak érdekében, hogy a migránsok egy későbbi, nagyobb támadás során, szervezetten jussanak át Magyarország területére a határátkelőn keresztül - mondta el Mészáros György riporter az M1 aktuális csatornáján. 

Újabb támadással fenyegethetnek a migránsok Röszkénél
Megrongált kerítés a Horgos és Röszke közötti határátkelőnél, a szerb-magyar határon 2020. január 28-án
Fotó: MTI/Molnár Edvárd

A kedd hajnali támadásban résztvevő 60-70 fős csoport több tagjával sikerült találkozniuk a délvidéki médiumok kollégáinak, és akik nem is titkolták, hogy részt vettek az átkelési kísérletben. A migránsok megmutattak nekik egy telefonnal készített videót is, aminek egy részén arabul beszéltek, máshol angol szavakat lehetett hallani: azzal fenyegetőztek, hogy szerdán még többen visszajönnek - mondta el Imre Balázs, a Ma reggel műsorvezetője.

Horgos lakosai szerint az elmúlt időszakban több mint 300 migráns torlódott fel a település térségében - tájékoztatott Mészáros György, majd hozzátette, hogy a helyiek 2015 óta nem tapasztaltak ennyi bevándorlót, és úgy vélik, már számítani lehetett egy keddihez hasonló támadásra.

Objektum doboz

A riporter többek között azt is elmondta, hogy a migránsok a magyar-szerb határtól alig 50 méterre, a volt jugoszláv határőrség és az elhagyott szerb rendőrségi laktanya épületeiben bújtak meg, illetve gyülekeztek.

Kapcsolódó írásaink

Megerősítették a határ fizikai védelmét Röszkén

ĀA határátkelőhely korábban a gyalogosforgalom által használt kapuját drótkerítéssel és négy sor pengésdróttal zárták le, az átkelő közvetlen szomszédságában pedig két sorban több méter magas kerítést építettek