Belföld

Sikeres a nemzetiségi ösztöndíjprogram

A tavaly ősszel pályázatot benyújtó óvodapedagógusok, tanárok és tanítók között a németek voltak a legtöbben

Összesen 329 óvodapedagógus, tanító és tanár pályázott Nemzetiségi Pedagógus Ösztöndíjra 2019 őszén, amelyből 316 volt érvényes – mondta lapunknak Weigert József, a Koch Valéria Iskolaközpont Pedagógiai Intézet vezetője.

Jelentős sikernek tekinthető a Nemzetiségi Pedagógus Ösztöndíjprogram – hangoztatta lapunknak Weigert József. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata  (MNOÖ) fenntartásában működő Koch Valéria Iskolaközpont Pedagógiai Intézet vezetője kifejtette, összesen 329 óvodapedagógus, tanító és tanár pályázott a lehetőségre 2019 őszén, ebből 316 volt érvényes. Kiderült, a legtöbben a németek vannak, közülük eddig 238 hallgatóval sikerült szerződést kötni. A romák huszonnégyen, a szlovákok tizenhárman, a horvátok tizenöten, a románok tizenheten vannak, és egy szerb fiatal is nyert ösztöndíjat. A fennmaradó nyolc fő az időközben beállt, főleg családi változások miatt visszalépett.

Ha bontásban nézzük, akkor három évfolyamon összesen 236 nemzetiségi óvodapedagógus, harminckilenc tanító és harminchárom tanár részesül különböző mértékű ösztöndíjban – fogalmazott Weigert József. Kitűnő tanulmányi átlag, azaz 4,5 felett a hallgatók nappali tagozaton nettó hetvenötezer forintot kapnak havonta, míg az esti és levelező tagozatos hallgatók ötvenezret. Jó tanulmányi átlag, azaz 3,5 felett a nappali tagozaton nettó ötvenezer jár havonta, míg az esti/levelező tagozaton nettó harmincezer. Az előző félév sikeres teljesítése esetén – amelynek átlaga 3,5 alatt van – nappali tagozaton nettó huszonötezer, esti/levelező tagozaton pedig nettó tizenötezer forint a havi juttatás a 2019/2020-as tanév második félévében. A 4,5-ös tanulmányi átlag elérésével pedig a nappali tagozaton az ösztöndíj mértéke ötven százalékkal emelkedik.

Mint azt korábban többször megírtuk, az elsőéves nemzetiségi óvodapedagógus-hallgatók részére 2018 decemberében alapított ösztöndíjat az MNOÖ, amely a társnemzetiségek országos önkormányzataival együttműködve tavaly áprilisban a felsőbb évfolyamokra és a nemzetiségi tanító- és tanárképzés első évfolyamos hallgatóira is kiterjesztette a lehetőséget. Az ösztöndíj pénzügyi forrását a Miniszterelnökség biztosítja a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével. A pályázat koordinátora a Koch Valéria Iskolaközpont Pedagógiai Intézete.

A résztvevők az ösztöndíjért cserébe egyebek mellett vállalják, hogy tanulmányaik alatt részt vesznek a felsőoktatási intézményük és a lakó/tartózkodási helyükön szervezett nemzetiségi programokon, képzéseken – húzta alá Weigert József. Hozzátette, a feltételek szerint az érintettek oklevelük megszerzése után a szakképzettségüknek megfelelően nemzetiségi pedagógus főállású közalkalmazotti jog- vagy munkaviszonyt létesítenek és tartanak fenn legalább a folyósítás idejének megfelelő időtartamig.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom