Belföld

Nincs koronavírus-fertőzésre utaló jel a Budapesten kórházba került kínai pilótánál

Már láztalan és panaszmentes az a kínai pilóta, akit kedden este a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről szállítottak be a László Kórházba, ahol a szigorú protokollnak megfelelően azonnal elkülönítették őt - derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által szerdán kiadott közleményből.

Nincs koronavírus-fertőzésre utaló jel a Budapesten kórházba került kínai pilótánál
A kínai pilótát a Liszt Ferenc reptérről szállították a László Kórházba
Fotó: MH

A tárca egyúttal felszólította az ellenzéki pártokat, hogy ne használják fel pártpolitikai céljaikra a Kínában zajló koronavírus-járványt, és fejezzék be a hangulatkeltést.

Szerdán már panaszmentes volt a pilóta

Bár már az első vizsgálat is arra utalt, hogy a jó általános állapotban lévő kínai férfi nem az új koronavírustól betegedett meg, ettől függetlenül megfigyelésre és további vizsgálatok elvégzésére felvették őt a László Kórházba. A pilóta szerda reggelre már panaszmentes lett.

A sajtóban megjelent híresztelésekkel ellentétben a beteg nem volt eszméletlen a repülőtéren, lázas volt ugyan, de mindvégig járóképes maradt - áll az Emmi közleményében.

A minisztérium szerint ez az eset is igazolja, hogy jól működik a magyar járványügyi rendszer. Hozzátették: a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt intézményben azonnal izolálták a beteget, és megkezdték a vizsgálatát. A mintát már az NNK laborjában vizsgálják, eredmény a délután folyamán várható.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus-járványt, a nemzetközi jelentéseket és ajánlásokat, és szükség esetén megteszi a további intézkedéseket - zárul a tárca kommünikéje.

A kormány az álhírek ellen lépne fel

A kormány vizsgálja, hogyan lehet fellépni a koronavírusról szóló álhírekkel szemben. Magyarország kormánya a közösségi médiában tett közzé egy közleményt, amelyben a koronavírussal kapcsolatosan megjelent „tudatos álhírekre és rémhírekre” hívja fel a figyelmet: 

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink