Belföld

Századvég: A röszkei incidens újabb példa arra, hogy fokozódik a migrációs nyomás

Az elmúlt hónapokban fokozatosan nőtt a migrációs nyomás az ország déli határán, miközben az illegális migránsok új eszközökkel, illetve módszerekkel törekednek bejutni Magyarország területére. A Századvég a röszkei incidens kapcsán összefoglalót készített a migrációs helyzetről.

Századvég: A röszkei incidens újabb példa arra, hogy fokozódik a migrációs nyomás
Migránsok a vajdasági Horgos központjában
Fotó: MTI/Molnár Edvárd

Nagy visszhangot váltott ki, hogy kedden hajnalban Röszkénél illegális migránsok csoportjai szervezetten próbáltak átjutni a biztonsági határzáron, akiket a magyar oldalon egy szolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őr figyelmeztető lövések leadásával tudott feltartóztatni. Az elmúlt évek eseményeihez képest újdonságnak tekinthető a csoportosan, szervezetten történő határátlépési kísérlet, hasonlóan az ország területére való illegális bejutást elősegítő - ám a hatóságok által felfedezett - alagutakhoz.

Ugyancsak közismert, hogy az embercsempész szervezetek - tekintettel arra, hogy több milliárdos üzletté vált az illegális migráció - az anyagi haszonszerzés reményében, illetve az amerikai milliárdos üzletemberhez, Soros Györgyhöz köthető NGO-k politikai megfontolásból ösztönzik a kontrollálatlan bevándorlást - írja a Századvég.

a
Fotó: Századvég Alapítvány

Mindezzel párhuzamosan a magyar választók álláspontja változatlan: a Századvég januári közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 61 százaléka betiltaná a külföldről finanszírozott bevándorláspárti NGO-k tevékenységét az ország déli határánál, míg 86 százalékuk nélkülözhetetlennek tartja a tranzitzónákat Magyarország biztonságának a megőrzése szempontjából.

Kapcsolódó írásaink