Belföld

Bakondi: Szervezett, erőszakos akció történt Röszkén

Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett a Belügyminisztérium keddi koordinációs értekezletén, amit a Migrációs Munkacsoport keretében tartottak. A tanácskozást követően Pintér Sándor belügyminiszter, Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, illetve Papp Károly altábornagy, közbiztonsági főigazgató tartottak sajtótájékoztatót.

Bakondi: Szervezett, erőszakos akció történt Röszkén
Rendőrautó a lezárt Röszke és Horgos közti közúti átkelőnél
Fotó: MTI/Molnár Edvárd

Mint ismeretes, kedd hajnalban a röszkei közúti átkelőnél mintegy hatvan migráns próbált meg egyszerre jogellenesen az ország területére bejutni, egy szolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őr ennek megakadályozására pedig három figyelmeztető lövést is leadott.

Az incidens miatt a Belügyminisztérium koordinációs értekezletet tartott a Migrációs Munkacsoport keretében, amin Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett, ezt követően fél tíztől pedig Pintér Sándor belügyminiszter, Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, illetve Papp Károly altábornagy tartottak sajtótájékoztatót.

A hatóságok lezárták a területet

Papp Károly részletesen ismertette, hogy 5 óra 20 perckor a Röszke 2 közúti határátkelőhelynél próbáltak meg bejutni illegális migránsok Magyarországra, és kiemelte, hogy a rendőrök az első kísérletet megakadályozták, egy embert pedig elfogtak. Ugyanakkor a közbiztonsági főigazgató hozzátette, hogy ez azonban csupán az első hullám volt, nem sokkal később egy közel 70 fős csoport próbált meg átjutni az amúgy reggel héttől este hétig nyitva tartó határátkelőhelyen. Az esetről videofelvétel is van - jegyezte meg.

Objektum doboz

Papp Károly altábornagy elmondta továbbá, hogy a migránsok a felszólítást követően csak azután fordultak vissza, miután a három szolgálatban lévő fegyveres őr egyike három figyelmeztető lövést adott le a levegőbe, majd tájékoztatott arról is, hogy a rendőrök kiérkezését követően az illegális bevándorlók szétszóródtak, nagy része visszafutott Szerbiába, néhányan azonban magyar területen maradt, ezért a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság „hermetikusan” lezárta a területet.

A szerb határőrség elfogta a Magyarországra betörni szándékozó migránsok egy részét

A szerbiai határőrség elfogott 37 migránst, akik annak a körülbelül 60 fős csoportnak a tagjai voltak, amely hajnalban erőszakosan kísérelt meg bejutni Magyarországra. Az elfogottakat átadták a magyarkanizsai rendőrségnek.

A helyszínen tartózkodó rendőrök az első betörési kísérletet sikeresen megakadályozták, egy főt elfogtak. A következő kísérletnél egy mintegy hatvan-hetven fős csoport kísérelt meg bejutni, a határátkelő épületének védelmét ellátó három biztonsági őr egyike felszólítás után három figyelmeztető lövést adott le a levegőbe, ekkor a csoport megtorpant, nagy része visszafutott Szerbiába, közben a rendőrök a helyszínre érkeztek - ismertette.

Nyomás alatt a szerb-magyar határ

A szerb-magyar államhatár komoly nyomás alatt áll, januárban eddig 3400-an kíséreltek meg bejutni az országba - mondta el Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, és a hajnalban történt eseményt „kirívó, erőszakos, csoportos áttörési kísérletnek” minősítette, amelyet elmondása szerint fiatal férfiak hajtottak végre, látható szervezettséggel, erőszakos fellépéssel egy emblematikus helyszínen. Emlékeztetett arra, hogy 2015-ben ugyanitt történt egy hasonló erőszakos áttörési kísérlet.

Menekültek a röszkei határnál 2015-ben
Menekültek a röszkei határnál 2015-ben
Fotó: MH / Hegedűs Róbert

A főtanácsadó elmondta, feltehetően helyismerettel rendelkező embercsempészek is segítették a nagy létszámú csoportot. Bakondi György azt is közölte, az átkelő mellett megkezdték a határ védelmének megerősítését, a drótakadály helyett azon a szakaszon is kerítést építenek, ahol erre korábban egy távközlési kábel miatt nem volt lehetőség. A rendőrség többlépcsős ellenőrzést végez azokon a határszakaszokon, ahol jelentős a migrációs nyomás. A határt rendőrségi helikopter is ellenőrzi - tette hozzá.

A főtanácsadó kitért arra, hogy a migránsok fő irányként a korábbi Bosznia-Horvátország-Szlovénia útvonal helyett ismét a szerb-magyar útvonalat választják. Ezért újabb intézkedéseket kellett bevezetni a határ biztonságának garantálására, ez a rendszer jól működött.

A történtekről tájékoztatták a szerb hatóságokat, melyek ígéretet tettek arra, figyelni fogják a röszkei határszakaszt - tudatta Bakondi György. Kérdésre válaszolva elmondta, a röszkei közúti átkelőt a tervek szerint szerdán reggel 7 órakor megnyitják.

A BV Holding Kft. munkatársai kerítést építenek a drótakadály helyett 2020. január 28-án a röszkei közúti határátkelőhely mellett
A BV Holding Kft. munkatársai kerítést építenek a drótakadály helyett 2020. január 28-án a röszkei közúti határátkelőhely mellett
Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A sajtótájékoztatón felszólalt Pintér Sándor belügyminiszter is, aki elmondta, hogy már múlt héten tartott határszemlekor voltak arról információik - amelyek még ma is élnek - , hogy illegális bevándorlók több helyen megkísérlik a törvénytelen behatolást Magyarországra. A hajnali áttörési kísérlet ezt alátámasztotta, a rendőrség azonban erre felkészült, és bebizonyosodott: senki nem tud Magyarország területére észrevétlenül átjutni, majd közölte, bízik a rendőrökben, akik bizonyították a felkészültségüket. Erre lehet alapozni Magyarország biztonságát - fogalmazott.

A kérdésekre válaszolva Pintér Sándor elmondta, hogy a határátkelőhelynél nem a határvédelmi rendszer kerítése van, itt ugyanis biztosítani kell napközben az átkelést. Ez egy teljesen más rendszerű kerítés, amely azonban zárva volt - magyarázta. Ha veszély van és ezt előre látják, akkor a most félreállítva lévő erős vaskapukat használják - tette hozzá.

A belügyminiszter szerint egy ilyen meglepetésszerű támadásnál a vaskapuk használatára nem volt lehetőség.

Szólt arról is, hogy az elfogottak kihallgatása jelenleg is folyik; azok, akik be akartak jönni nem uniós állampolgárok és nem is szerbek voltak, a határátlépésre vonatkozó szabályokat megszegték.

Arra a kérdésre, hogy a szerbektől kaptak-e jelzést a csoportról, a belügyminiszter közölte, az értékelés és elemzés után tudnak erre válaszolni, illetve a szerbek hozzájárulása esetén.

Egy másik kérdésre beszélt arról, hogy a biztonsági őrök „objektumvédelmet” látnak el a határon, mögöttük helyezkedik el a határőrizet, amely riasztás után megfelelő módon intézkedett is. Elmondta, két percen belül mindenkit visszafordítottak, akit nem sikerült, azokat elfogták. A határtól 60-80 méterre jutottak az emberek, ennél többet elég nehéz tenni egy 400 kilométeres schengeni külső határon - hangsúlyozta a belügyminiszter.

Pintér Sándor szerint ekkora tömeggel szemben megfelelő a határőrizeti rendszer. Ha előre lehet tudni, hogy nagy tömeg jön, akkor „mi is nagy létszámmal leszünk” - jelentette ki a miniszter.

Kapcsolódó írásaink