Belföld

A Századvég vállalhatatlannak tartja Niedermüller Péter rasszista nyilatkozatát

A Századvég Alapítvány morálisan vállalhatatlannak tartja Niedermüller Péter ellenzéki erzsébetvárosi polgármesternek az egyik kereskedelmi televízió január 23-i műsorában tett rasszista nyilatkozatát, amelyben a politikus „rémisztő képződménynek” nevezte a fehér, keresztény heteroszexuális embereket.

A Századvég vállalhatatlannak tartja Niedermüller Péter rasszista nyilatkozatát
Niedermüller Péter, az ellenzék erzsébetvárosi polgármestere
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A nyilatkozat szó szerint így hangzott: „hogyha megnézzük azt, hogy mi marad, ha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket, ugye fölsoroltuk: a nem magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a nem tudom én, mik; akkor ott marad egy rémisztő képződmény középen: ezek a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak - meg azért nők is vannak közöttük. Ez a családelképzelés. Ez azért borzalmas, mert ha megnézzük, hogy a világon mindenütt az úgynevezett fehér nacionalisták miből állnak össze: ebből - mondom csöndesen nektek.”

A Századvég azt írja, Niedermüller Péter ezen megnyilvánulásával vállalhatatlan és egy demokratikus jogállamban elfogadhatatlan nézeteknek adott hangot, ráadásul beszélgetőtársa, Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője helyeslő gesztusa sem elhanyagolható körülmény az idézett rasszista mondatok elhangzásakor.

A közleményben hozzáteszik, hogy rasszista az, aki az emberek külső tulajdonságait oly módon kiemeli, hogy azokhoz még morális, társadalmi vagy politikai különbségeket is hozzárendel; és ily módon a kiemelt tulajdonságaik alapján, például bőrszín vagy más biológiai karakterisztikum szerint önkényes hierarchiát állít fel. Márpedig Niedermüller Péter ezt tette: tudatosan és vállaltan elkötelezte magát egy csoport, a fehér, keresztény, heteroszexuális közösségek negatív diszkriminációja mellett, azok említett, veleszületett genetikai tulajdonságai, adottságai alapján.

A Századvég Alapítvány elutasítja a faji alapú megkülönböztetést a magyar politikában, ennek a megközelítésnek a II. világháború óta nincs helye, sem kultúrája a hazai politikai közbeszédben. Különösen szomorú aktualitás az erzsébetvárosi polgármester rasszizmusa kapcsán, hogy éppen 75 éve, 1945. január 27-én szabadították fel a birkenaui és auschwitzi koncentrációs táborokat.

Hazánkban az egyenlő bánásmód kérdése többszintű szabályozásban ölt testet: nemzetközi egyezmények, uniós aktusok és belső jogszabályok révén.

Egy választott politikai tisztségviselőnek - legyen az polgármester, illetve országgyűlési képviselő - minden körülmények között, az Alaptörvény, valamint egyéb szabályozó jellegű jogi és etikai normák szellemében és azok tiszteletével kell eljárnia.

Egy polgármester is morális felelősségvállalással tartozik a társadalom egésze részére közéleti megnyilvánulásaiért vagy a beszédeiért. Amiként volt európai parlamenti képviselőként is szem előtt kellene tartania az emberi jogok alapelveinek érvényesülését, és soha nem támaszkodhat érveléseiben faji jellegű, veleszületett biológiai karakterisztikumra utaló megkülönböztetésre - zárta közleményét a Századvég.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom