Belföld

Rabosították Varju Lászlót a Központi Nyomozó Főügyészségen

Rabosították hétfőn a Központi Nyomozó Főügyészségen Varju Lászlót, a DK alelnökét, akit az ügyészség korábban azzal gyanúsított meg, hogy súlyos testi sértést és garázdaságot követett el 2018 decemberében, amikor több ellenzéki képviselővel együtt bement az MTVA-székházba.

Rabosították Varju Lászlót a Központi Nyomozó Főügyészségen
Varju Lászlót a Központi Nyomozó Főügyészség épülete előtt
Fotó: MH / Katona László

Január elején már írtunk róla, hogy a gyurcsányista politikus ellen választás rendje elleni bűntett, valamint garázdaság vétsége és súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség, aki azonban akkor érdemi védekezést terjesztett elő és védőjével együtt panasszal élt a gyanúsítás ellen.

A megalapozott gyanú lényege szerint Varju László 2018 februárjában az egyik budapesti egyéni választókerület országgyűlési képviselőjelöltjeként egy független jelöltnek anyagi juttatást ígért, hogy lépjen vissza a javára. A passzív választójoga gyakorlásának befolyásolására irányuló ajánlatot azonban a férfi visszautasította - tette hozzá Keresztes Imre, a főügyészség vezetője.

A másik ügy előzménye az, hogy 2018 decemberében több országgyűlési képviselő bement az MTVA székházába, ahol öt pontból álló követelést akart a köztelevízió adásában beolvastatni. A biztonsági osztályvezető közölte, hogy a zárt, védett területekre nem lehet belépni, de a képviselők továbbra is az élő műsor helyszínére való beengedésüket követelték - írta a főügyész.

Garázdaság miatt pedig azért folyt eljárás, mert Varju László - azért, hogy bejusson a stúdióba - nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának és dulakodás közben megszorította az egyik biztonsági őr vádliját. Súlyos testi sértés miatt pedig azért, mert Varju László később a székház első emeletén be akart menni arra a folyosóra, ahonnan a vezérlőhelyiségek és a hírszerkesztőség ajtajai nyílnak, és többszöri felszólításra sem távozott onnan. Erőszakos ellenállása miatt végül testi kényszert alkalmaztak vele szemben. A politikus azonban továbbra is ellenszegült, a földre feküdt, elkapta és kihúzta egy biztonsági őr lábát, aki emiatt a földre esett és nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett - közölte Keresztes Imre.

Az országgyűlési képviselő mentelmi jogát - Polt Péter legfőbb ügyész indítványára - az Országgyűlés mindkét ügyben felfüggesztette.

A politikus a rabosítás után megmutatta az újságíróknak és a helyszínen várakozó 100-150 főnyi szimpatizánsnak a tintával bekent tenyereit
A politikus a rabosítás után megmutatta az újságíróknak és a helyszínen várakozó 100-150 főnyi szimpatizánsnak a tintával bekent tenyereit
Fotó: MH / Katona László

Több ellenzéki párt, köztük a Demokratikus Koalíció, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Magyar Liberális Párt is a Központi Nyomozó Főügyészségen tiltakozott a politikus rabosítása ellen, aki a tárgyalás után továbbra is az ártatlanságát hangoztatta.

Kapcsolódó írásaink