Belföld

Hengerelt a Jobbikban a balliberális hadtest

Hermetikusan zárt kongresszuson lett új elnök a balhés Jakab Péter, Szávay Istvánt és körét kiszorították a vezetésből, a Nézőpont Intézet szerint identitásválságban van a párt

A Jobbik kongresszusa zöld utat engedett a jakabistáknak, a maradék radikálisokat száműzték a pártvezetésből.

Hengerelt a Jobbikban a balliberális hadtest
Front. Szabó Gábor, Z. Kárpát Dániel, Jakab Péter, Kőrösi Anita, Gyöngyösi Márton
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Zárt körben, egész pályás letámadással kerekedett felül a balliberálisokkal történő szövetséget fenntartani, sőt megerősíteni akaró, Jakab Péter nevével fémjelzett szárny a radikális Szávay Istvánt támogatókkal szemben a Jobbik szombati kongresszusán. A sajtó kicselezése végett a „művészbejárón” érkeztek a küldöttek a késő esti órákba nyúló tisztújításra, amelyen az alelnökökről órákig tartó, feszült, késhegyre menő, akár újabb pártszakadáshoz is vezethető vita folyt – mondta egy forrásunk, hozzátéve, már a tisztújítás előtt végletesen két részre szakadt a Jobbik.

A két tábor közötti törésvonalat most is elsősorban Gyurcsány Ferenc személye, illetve a DK-val történő együttműködés jelentette. Jakab Péter, Gyöngyösi Márton EP-képviselő, Szilágyi György, Ander Balázs, Potocskáné Kőrösi Anita és Z. Kárpát Dániel az összefogás mellett állt ki, míg az antiszemita botrányairól is ismert Szávay István, továbbá Bencsik János és Stummer János az ellenzők táborát képviselték. Jellemző, hogy utóbbiak közül senki sem kapott az alelnökséghez elegendő számú voksot. Így az előzetesen várt „leosztásnak” megfelelően Jakab Péter nagy fölénnyel lett a Jobbik új elnöke, míg Gyöngyösi Márton EP-képviselő megtartotta elnökhelyettesi sarzsiját. Szabó Gábor pedig elbúcsúzhat a pártigazgatói pozíciótól, helyére Sneider Tamás, az előző elnök kerül.

Az új elnök a korábban szélsőjobboldali, antiszemita, majd néppártosodó Jobbikból „érdemelvű pártot” építene, a társadalmat tisztességesekre és tisztességtelenekre osztva. „Nem tartjuk szövetségeseinknek azokat az embereket, akik az elmúlt harminc évben részt vettek az ország kifosztásában” – mondta rögtönzött sajtótájékoztatóján Jakab, kicsit odaszúrva Gyurcsányéknak is. Az „érdemelvű” parlamenti botránypolitikus egy 2010-es lakossági fórumon még Pörzse Sándor zsidózó viccén nevetgélt, majd a párt miskolci elnökeként a zsidóság kapcsán „kiválasztott néphez tartozó bűnözőkről beszélt, akiknek a miskolci Dolce vita luxusétteremből kell étket szállítani, mert ott kóser módon tudnak főzni.”

A Nézőpont Intézet elemzése szerint a 2014 óta támogatóinak felét, nagyjából félmillió szavazót elveszítő, a múlt évi EP-választáson megroppant Jobbikban visszatért a háborús retorika, amit az sem hűtött le, hogy egyáltalán nem sikerült új választókat magához vonzania. A jelentős népszerűségvesztésnek az oka a párt identitásválsága, amely mögött a bal-ratolódás áll – olvasható az elemzésben.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom