Belföld

Gyöngyöspata: Verbálisan és fizikailag is bántalmazták a tanárokat

Verbálisan és fizikailag is bántalmazták a gyöngyöspatai tanárokat – közölte a HírTV-vel a szegregáció miatt elmarasztalt iskola egykori igazgatója, aki szerint volt olyan roma diák, akinek a nagymamája ütötte meg a tanárt.

Gyöngyöspata: Verbálisan és fizikailag is bántalmazták a tanárokat
A Nekcsei Demeter Általános Iskola Gyöngyöspatán
Fotó: gyongyospata.hu

A gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola intézményt vezette tavaly szeptemberig Molnár Károly. A pedagógus a Hír TV Híradójának arról számolt be, hogy a tanárok csak verbálisan fegyelmezték a tanulókat az oktatás rendjének fenntartása érdekében. Azonban a szülők közül többen bántalmazták a tanintézet dolgozóit, volt olyan nagymama, aki az unokája tanítóját ütötte meg.

„Nagyon sok olyan eset volt, amikor minősíthetetlen hangon beszéltek velünk, volt fizikai bántalmazás is az elmúlt évtizedben s azt gondolom, hogy egy tanár, aki erre teszi az életét, nem ezért indul a tanári pályán, hogy ezt kelljen nap-mint nap elviselni. És az utóbbi időben mindennapossá váltak ezek” – mondta el Molnár Károly korábbi iskolaigazgató.

Az intézményben jelenleg 80 diák tanul, pedig 15 évvel ezelőtt még kétszázan jártak ide. Az akkor oktató 15 tanárból mostanra 4 maradt, a többiek más településre mentek át tanítani.

„Sok gyöngyöspatai pedagógus erőn felül próbált segíteni a hátrányos helyzetű gyermekeknek” - erről már a térség fideszes képviselője beszélt. Horváth László azt mondta, a helyiek igazságérzetét az is bántja, hogy olyan család is kap kártérítést, ahol a nagymama két évet kapott tanárbántalmazás miatt. De a kártérítés azokra a napokra is jár, amikor a diák igazolatlanul hiányzott az iskolából.

A gyöngyöspatai iskolában a 2004 és 2017 között zajló oktatást vizsgálta a bíróság. A testület végül arra jutott, hogy a szegregációban részesült 62 roma diáknak összesen 100 millió forint kártérítést kell fizetnie a tankerületnek és az önkormányzatnak.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink