Belföld

Rendelőbotrány: Wittinghoff Tamás tétlen

A polgármesternek azonnal fel kellett volna ajánlania a segítségét a Fidesz szerint, de továbbra is csak magyarázkodik

Az első két hétben senki nem kereste meg a Budaörsi Egészségügyi Központ részéről a fertőzés miatt újraoperált betegeket, január eleje óta pedig egyesével hívogatják be őket valamiféle peren kívüli alku felajánlásának ígéretével – erősítette meg lapunknak nyilatkozva Czuczor Gergely, a helyi Fidesz -csoport elnöke, aki szerint az ügy miatt városszerte megingott a közbizalom a magánklinika iránt.

Rendelőbotrány: Wittinghoff Tamás tétlen
Wittinghoff Tamás
Fotó: MH

Megírtuk: eljárást indít az Érdi Járási Hivatal a fertőzéseket okozó budaörsi szakrendelő, egynapos sebészet működési engedélyének ügyében, mivel a Nemzeti Népegészségügyi Központ által felkért szakfelügyelők további hiányosságokat tártak fel a szemészeti ellátás körülményeiben.

A fővárosi kormányhivatal korábban azt közölte, hogy a fertőzéseket a közegészségügyi-járványügyi előírások be nem tartása okozta. Amint arról beszámoltunk, a rendelőben december 12-én huszonkét szürkehályog-műtétet hajtottak végre, ezután tizenkét beteget kellett újraoperálni a Szent János Kórházban, ám egyikük így is megvakult az egyik szemére, a többiek pedig súlyos látáskárosodást szenvedtek. Kiderült, a szem belső gyulladását Enterococcus faecalis, azaz fekáliából származó kórokozó idézte elő.

A súlyos hibák, s az azt követő közönyösség miatt a helyi Fidesz szerint felvetődik, hogy a Jump Cosulting Kft. jó gazdája-e az egészségügyi intézménynek. A cég üzleti beszámolója szerint 2016 és 2017 között 177 millió forintról 1377 millió forintra nőtt a nettó árbevétel, ezért felmerül, hogy ismét városi üzemeltetésbe lehetne venni a rendelőt. Ez természetesen bonyolult kérdés, gazdasági és egészségügyi szakemberek bevonásával kell dönteni – véli Czuczor Gergely. Azt viszont egyértelműnek tartja, hogy a városvezetésnek azonnal fel kellett volna ajánlania a segítségét a bajba jutott betegeknek, anyagi támogatás vagy jogsegély formájában. Ennek elmaradása az üzemeltetést annak idején saját baráti kapcsolatai mentén magánkézbe adó Wittinghoff Tamás polgármester felelőssége – szögezte le a képviselő, hozzáfűzve, álságos Wittinghoff magyarázkodása arról, hogy személyiségi jogi, adatvédelmi okból nem tudhatja, kik az érintettek, hiszen nyilvános felajánlás esetén bizonyára jelentkeztek volna a polgármesternél.

Kapcsolódó írásaink

Elvehetik a budaörsi rendelő engedélyét

Ā„Az asszisztensek a műtétek között úgy járnak ki dohányozni, hogy még cipőt sem váltanak, a fertőző, például influenzás betegek együtt utazhatnak a liftben a frissen műtöttel”