Belföld

Dézsi Csaba András: Győr Magyarország motorja

20 pont 2020-ban címen meghirdetett programjával szeretné a választók többségének bizalmát kiérdemelni a vasárnapi időközi voksoláson a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje

Az eddigiektől teljesen eltérő, nyitott, kommunikatív városvezetést akar megvalósítani megválasztása esetén Dézsi Csaba András, a Fidesz–KDNP győri polgármesterjelöltje, aki beszélt lapunknak programja főbb elemeiről is.

Dézsi Csaba András: Győr Magyarország motorja
„A közvéleményt a város jövője érdekli ma már, nem a múlt”
Fotó: MH/Marcali Gábor

– Mit tapasztalt a kampány alatt a városban, mennyire beszélnek még az emberek a Borkai-botrányról, mennyire befolyásolhatja ez a döntésüket?

– A közvélemény szerintem ma már sokkal inkább a város jövőjével foglalkozik, mint sem a múltjával. Attól a naptól, hogy Borkai Zsolt lemondott a polgármesteri posztról, egy új korszak lehetőségének kezdetét kapták meg a győriek a január 26-i soron kívüli polgármester-választással. Helyére kell tennünk közös dolgainkat és ki kell gyomlálni a város struktúrájából és kapcsolatrendszeréből azt, ami nem odavaló. Semmi érdek nem fűz ahhoz, hogy bármi gátját szabjak annak, hogy minden olyan ügy tisztázódjon, ami a vizsgálódó hatóságokat érdekli, hiszen nem vagyok személyesen érintett. Ugyanakkor nem tölthetjük a mindennapjainkat a múltba révedéssel, számos nagyon fontos feladat vár ránk a gazdaságfejlesztő munka mellett az élet számos területén. Ezért hirdettem meg a 20 pont 2020-ban című programomat. Nem parttalan politikai vitákra van szükség, hanem összefogásra, a győriek érdekének erős képviseletére. Fel kell húzni a bakancsot, meg a munkásnadrágot és neki állni dolgozni. A munkának egyetlen titka van, csinálni kell.

– Ha megválasztják, miben változtatna a város irányításában?

– Egy az eddigiektől teljesen eltérő nyitott, kommunikatív városvezetést tervezek. Olyat, ahol az emberek rendszeresen tapasztalják, hogy a polgármesterük valóban érdeklődik a problémáik iránt és kikéri a véleményüket a megoldási javaslatok terén is. Rendszeresen konzultálni szeretnék a civil szervezetekkel, kamarákkal és egyesületekkel és minden olyan társadalmi csoporttal, akik ötleteikkel, munkájukkal színesíteni tudják a győri közéletet. A képviselőktől is sokkal aktívabb, gyors megoldásokat mutató kommunikációt és munkát várok el. A városi hivatalok szolgáltató jellegét kell erősíteni. A kardiológiai akut betegek modern, szívkatéteres ellátását én vezettem be Győrben a szívcentrum felépítésével. Ehhez a munkához gyors helyzetfelismerés, aktív cselekvési készség és sikerorientált megoldásokra törekvő lelki beállítottság kell. Ezt fogom elvárni a munkatársaimtól. Mindezt úgy, hogy lehetőleg nyugodt, kellemes munkahelyi légkörben folyjon a munka. Szerintem a munkatár­saim hamar rá fognak hangolódni erre a stílusra, hiszen ez a kórházban már jól bevált.

– Mely ügyekre, megoldásra váró problémákra koncentrálna a leginkább?

– A közlekedés komplex felülvizsgálata már tavasszal megkezdődne. Beleértve a közösségi közlekedést éppúgy, mint a gyalogos-, kerékpáros- és autóutak felülvizsgálatát, a gyalogátkelők helyzetének és láthatóságának felmérését és az akadálymentesítést. A fiataloknak és művészeknek új közösségi tereket kell létrehozni, vissza kell hozni a belvárosban azt a pezsgő és nyüzsgő nappali életet, amit a plázák megjelenése elszipkázott néhány évtizede. Tovább erősítjük a szociális hálót és csökkenteni fogjuk a várakozási időt a sürgősségi ellátásban. Ezzel kapcsolatban már konkrét tervekkel rendelkezünk. A Modern Városok Program keretében felújítjuk a győri Nemzeti Színházat, megépítünk egy koncerttermet a győri Filharmonikus Zenekarnak, egy 21. századi színvonalú élményfürdőt hozunk létre. Ugyanakkor vissza kívánjuk hozni a klasszikus győri strandfürdő életet is, hiszen a folyók városa vagyunk. Fel kell újítani a MÁV tulajdonában lévő győri vasútállomást is. Nagyon lényeges változás lesz az eddigiekhez képest, hogy a peremkerületek nagyobb prioritást fognak kapni a fejlesztések tekintetében is, mint eddig. Számos új parkolót kell kialakítanunk a lakótelepeken, de meg kell őriznünk a zöldfelületeket is. Egy komoly fásítási programot is el fogunk indítani. Kicseréljük és modernizáljuk a szelektív hulladékgyűjtő-szigeteket. Nem utolsósorban egy új hidat is építünk a Mosoni-Dunán és még sorolhatnám.

– Egy interjúban említette, hogy a város gazdasági helyzete stabil, de ennek megtartásához a gazdasági alapokat ki kell szélesítenünk. Mire gondol?

– Győr Magyarország motorja. Óriási érték, hogy a város követni tudta a gazdaság, a piac igényeit, változásait. Így vált a hazai járműipar fővárosává. Az Audi nemcsak a legkorszerűbb technikát, technológiát hozta el és honosította meg Győrött, de megteremtette, fellendítette a beszállítói ipart, a helyi kis- és középvállalkozásokat is. Mindez kedvező hatással volt a kereskedelmi, vendéglátóipari és egyéb szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásokra. Jelenleg új kihívások előtt állunk. A járműipar megújulása és megőrzése mellett a technológiai innovációk és a sport, a turizmus irányába kívánunk elmozdulni. Meg kell erősítenünk a klasszikus győri kereskedelem helyzetét is. Rengeteg a teendőnk! Ha vasárnap polgármesternek választanak az emberek, akkor belevetjük magunkat a munkába. Mert nekünk a szívügyünk Győr.

MSZP-sek a kormánypárti jelölt mellett

Azért kell időközi polgármester-választást tartani vasárnap Győrben, mert a botrányba keveredett, de a voksolást októberben így is a megnyerő fideszes Borkai Zsolt november 8-án lemondott tisztségéről. A polgármesteri posztért az időközi választáson hatan indulnak, közöttük a kormánypárti Dézsi Csaba András és az ellenzék jelöltje, Pollreisz Balázs. Pár napja Németh Árpád, az MSZP helyi szervezetének volt alelnöke bejelentette: Dézsit támogatja a voksoláson. Úgy fogalmazott: a választás kimenetele a következő évek, évtizedek szempontjából meghatározó, sorsfordító lesz a megyeszékhely életében. Hangsúlyozta, Dézsit a közös közgyűlési munka során szorgalmas és tehetséges embernek ismerte meg. Győrnek az ő személyére van szüksége – szögezte le. Ugyancsak Dézsit támogatja a szintén szocialista Bárány István önkormányzati képviselő, aki októberben egyéni körzetben nyert. A Civil Összefogás Fórum (CÖF) a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltjét, Dézsi Csaba Andrást támogatja – közölte a CÖF szóvivője, ifj. Lomnici Zoltán pénteken. A vasárnapi választáson reggel hat és este hét óra között 96 szavazókörben 101 655 ember adhatja le voksát. (BR)

Kapcsolódó írásaink

„Szívügyem Győr!”

ĀDézsi Csaba Andrást jelöli Győr polgármesterének a Fidesz-KDNP, a kardiológus főorvos több mint 25 éve politikai közösségük tagja, már megszakítás nélkül a hetedik ciklusban önkormányzati képviselő