Belföld

Nem válhat csatatérré a budai Vár

Nehezményezi az I. kerület polgármestere a Várkapitányság tevékenységét, amelynek célja a Dísz tér történelmi megújulása. A Várkapitányság ugyanakkor sérelmesnek tartja, hogy az önkormányzat új vezetése nem hívta meg arra a csütörtök esti rendezvényre, amelynek központi témája éppen ez a kérdés volt.

Nem válhat csatatérré a budai Vár
A királyi palota a Duna felől az 1905-ben befejeződött átépítés és bővítés után, az 1900-as évek elején​
Fotó: A Budavári séták című kötet ké

A Várkapitányság emiatt pénteken közleményben tudatta: ugyan nem kíván az I. kerületi Önkormányzat illetékességi körébe tartozó kérdésekbe beavatkozni, azonban sajnálattal vette tudomásul, hogy a kerület új vezetése nem hívta meg a Várkapitányságot arra a csütörtök esti rendezvényre, amelynek témája a Dísz tér történelmi megújulása volt. „Ez az eljárás azért is különös, mert a Nemzeti Hauszmann Program fejlesztései nem tartoznak az önkormányzat illetékességi körébe, ezért joggal vetődhet fel a kérdés: milyen érdemi párbeszéd folytatható egy területről annak tulajdonosa, vagy illetékes képviselői nélkül?” - kérdezi közleményében a Várkapitányság.

Az utóbbi években a budai Vár a Nemzeti Hauszmann Programnak köszönhetően a történelmi újjászületés korszakát éli. „A Váron sok sebet ejtett a 20. század, melyek begyógyítása elkezdődött. A nemzeti építészeti örökség rekonstrukciójának turisztikai jelentősége is van, hiszen a budai Vár a leglátogatottabb turisztikai célpont” - mutat rá a Várkapitányság, kiemelve, hogy az alkotó munka sikere közös érdek.

„Akinek szívügye, hogy nemzeti örökségünket megújítva megőrizzük, joggal ért egyet azzal, hogy a budai Vár nem válhat csatatérré” - hangsúlyozza a Várkapitányság, kiemelve, hogy tervei transzparensek és megalapozottak: a régóta városképi sebként tátongó, a világörökségi ranghoz méltatlan Dísz tér 2. szám alatti jelenleg teljesen üresen álló telek rehabilitációjával több mint fél évszázados adósságot igyekeznek törleszteni, amikor újjáépítik a Vöröskereszt Egylet egykor volt impozáns székházát, amely bár a második világháború után teljesen helyreállítható lett volna, az 1950-es évek elejére inkább lebontották.

„A csütörtök este történtek ellenére továbbra is úgy gondoljuk, hogy a »rossz szomszédság török átok«. Ezért a magunk részéről változatlanul a kinyújtott, segítő kéz politikáját tartjuk követendőnek. Az öncélú csatározások zsákutcás törekvéseiben azonban senkinek sem tudunk és nem is kívánunk partnerei lenni” - hangsúlyozza a kommüniké.

A Várkapitányság kezelésében lévő zöldfelületek megújítása, a terület autómentesítése, a Várba vezető sétányok, lépcsők, parkok felújítása, az infrastruktúra modernizálása, és a magyar építészet egykori remekeinek újjászületése az ott élők életminőségét, értékgyarapodását és történelmi közvagyonunk jövőbemutató fejlesztését egyaránt szolgálja, szögezi le a Várkapitányság, amelynek véleménye szerint a Várban élőknek joguk van ahhoz, hogy a Nemzeti Hauszmann Program fejlesztéseivel kapcsolatban hiteles, pontos és naprakész információk alapján formálhassanak véleményt.

„Sajnálatos, hogy a Budavári Önkormányzat vezetése csütörtöki fórumán ezeket az elveket mind megsértette. Ez intő jel számunkra, ezért a jövőben még kiemeltebb figyelmet fordítunk a budavári polgárok és az idelátogatók széleskörű és hiteles tájékoztatására. Ebben a törekvésünkben továbbra is partnerként tekintünk mindenkire, aki az építő és alkotó párbeszéd oldalán áll” - zárul a Várkapitányság kommünikéje.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom