Belföld

Elvehetik a budaörsi rendelő engedélyét

„Az asszisztensek a műtétek között úgy járnak ki dohányozni, hogy még cipőt sem váltanak, a fertőző, például influenzás betegek együtt utazhatnak a liftben a frissen műtöttel”

A budaörsi rendelő egynapos sebészetének működése ügyében eljárás indul a „hiányosságok” miatt. Részleteket a hivatal egyelőre nem közölt, a lapunk által megismert levél azonban riasztó képet fest a higiéniás körülményekről.

Elvehetik a budaörsi rendelő engedélyét
A kormányhivatal ötmillió forint egészségügyi bírságot szabott ki az intézményre
Fotó: MH/Purger Tamás

Eljárást indít az Érdi Járási Hivatal a fertőzéseket okozó budaörsi szakrendelő, egynapos szemészeti sebészet működési engedélyének ügyében – tájékoztatta a Pest Megyei Kormányhivatal tegnap az MTI-t.

A Budaörsi Egészségügyi Központban történt decemberi szürkehályogműtétek során kialakult fertőzéses megbetegedések miatt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által felkért három országos szakfelügyelő vizsgálta az intézményben zajló szemészeti ellátás körülményeit, és további hiányosságokat tártak fel, ezért az Érdi Járási Hivatal az egynapos szemészeti sebészet működési engedélye ügyében eljárást indít. A fővárosi kormányhivatal korábban azt közölte, hogy a fertőzéseket a közegészségügyi-járványügyi előírások be nem tartása okozta, és a hiányosságok miatt ötmillió forint egészségügyi bírságot szabott ki. Amint arról beszámoltunk, a rendelőben december 12-én huszonkét szürkehályog-műtétet hajtottak végre, ezután tizenkét beteget kellett újraoperálni a Szent János Kórházban, ám egyikük így is megvakult, a többiek pedig súlyos látáskárosodást szenvedtek. A magánrendelő csupán január másodikán tett közzé honlapján egy tájékoztatót, ebben az áll: a szövődmények valószínűsített oka, hogy a műtétek során nem tartották be maradéktalanul a személyi higiénés előírásokat, különösen a kézhigiénéset. Kiderült, a szem belső gyulladását Enterococcus faecalis, azaz fekáliából származó kórokozó idézte elő. Az Indexnek nyilatkozó egyik beteg arról beszélt, a rendelőben futószalagon operálták az embereket, egyszerre ketten voltak bent a műtőben, két páciens között szerinte nem is volt megfelelően sterilizálva a helyiség.

Egy, az intézményhez „közel álló” személynek a lapunk birtokába került levele további, súlyos állításokat tartalmaz. Szerinte a fertőző, például influenzás betegek együtt utazhatnak a liftben a frissen műtöttel, s gyakran ugyanebben a liftben közlekedik Zsákai Zoltán, az üzemeltető Jump Cosulting Kft. ügyvezetője is a kutyájával. A veszélyes hulladékokat is sokszor szabálytalanul tárolják szerinte. Azt állítja, hogy a dolgozók nagy része két műtét között rendszeresen a parkolóban dohányzik, abban az öltözékben, amiben a műtétek asszisztálásakor vesznek részt, még cipőt sem váltanak. A szürkehályog műtéti előkészítését végző asszisztens gumikesztyű nélkül, ugyanazzal az eszközzel csepegteti végig az ott várakozó betegek szemét – sorolja a levélíró. Két munkatárs, állítása szerint, nem rendelkezik az általa betöltött munkakörhöz szükséges iskolai végzettséggel.

Az állításokat elküldtük a Budaörsi Egészségügyi Központnak, válaszukban azonban nem cáfolták tételesen azokat, hanem közölték: „információik tendenciózusak, és a tények meghamisításán alapulnak, feltételezhető céljuk a központ lejáratása, a gyógyulást kereső betegek bizalmának megrendítése. A rosszindulatú rágalmakat cáfoljuk. Intézményünk működését az NNK folyamatosan ellenőrzi. Ez különösen igaz Egynapos Sebészeti Részlegünkre, ahol az NNK engedélyével és felügyelete mellett jó körülmények között, elismert szakemberek közreműködésével 2004 óta kilenc szakmában több tízezer különböző nappali sebészeti beavatkozást hajtottunk végre komplikációmentesen, kiváló betegbiztonsági mutatókkal.” Hozzátették:  az „NNK mostani vizsgálata során maradéktalanul együttműködtünk, megállapításait elfogadtuk, a munka folytatásának feltételeként előírt intézkedéseket végrehajtottuk”.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom