Belföld

Bessenyei özvegye szerint Rákosihoz hasonlít Márki-Zay Péter

B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye a promenad.hu-nak adott interjújában magyarázta el, miért vonta vissza a hódmezővásárhelyi önkormányzattól a Bessenyei név használatára adott engedélyét, illetve elmesélte, hogy a Márki-Zay Péter vezette városvezetés hogyan torpedózta meg Nemcsák Károly kitüntetését pusztán politikai okokból.

Bessenyei özvegye szerint Rákosihoz hasonlít Márki-Zay Péter
Márki-Zay Péter saját politikai céljaira használta fel Bessenyei Ferenc nevét a színművész özvegye szerint
Fotó: Facebook

Mint arról mi is beszámoltunk, B. Élthes Eszter a Bessenyei-díjátadó gálán jelentette be, hogy visszavonja a színművész nevének használatát a vásárhelyi önkormányzattól, mert politikai célokra, reklámozásra használták fel, visszaéltek vele.

Az özvegy elárulta, hogy az egész azzal kezdődött, hogy a díjazottakról döntő, évek óta öt fővel működő bírálóbizottságot további hat emberrel bővítette a városvezetés. Persze kiderült, hogy egyiküknek sincs semmi köze az előadó-művészethez. „Nem lehetett ezt másként értelmezni, minthogy politikai gyámság alá helyezték a bírálóbizottságot” - magyarázta B. Élthes Eszter.

Ráadásul Berei Erzsébet tanárnőt szerették volna mindenképpen díjazni a hatalmas szervezőmunkájáért, csakhogy Élthes Eszter jelezte, ez egy előadóművészi díj. „Számomra felfoghatatlan, hogy az önkormányzat miért nem méltatta Pro Urbéval, és miért ragaszkodott csökönyösen Bessenyei-díjához. Hiába keresem ennek lehetséges okait, csak egyet találok: a Pro Urbe díjhoz nem társul pénzjutalom, míg a Bessenyei-díj évek óta jelentős összeggel jár…” - mondta az özvegy. Pedig az országos kategóriában a grémiumból heten is Nemcsák Károlyra szavaztak, az ő kitüntetését terjesztették a közgyűlés elé.

Az ülésről készült jegyzőkönyvet - az eddigiekkel ellentétben - most nem nézhették át a bizottsági tagok és nem is hitelesíthették, csak azután nézhették meg, miután a képviselő-testület már döntött a díjról.

„A közgyűlés végrehajtotta a politikai szándékot, felülírta a mi döntésünket, így nyilvánvalóan politikai okokból elgáncsolta Nemcsák Károlyt” - magyarázta B. Élthes Eszter, hozzátéve, hogy amikor a gála után Márki-Zay Péter utánaszaladt, azt mondta neki, hogy „Nemcsák nem színész”.

„Felháborítónak tartom, hogy a vásárhelyi polgármester a rombolás mellett kötelezte el magát, embereken gázol keresztül leplezetlen országos politikai célja: a miniszterelnök-jelöltség érdekében” - fogalmazott az özvegy. Álmában sem hitte volna, hogy egy politikai hatalom így képes keresztülgázolni Bessenyei még élő özvegyén, ugyanis nem válaszoltak semmilyen levelére, teljesen ellehetetlenítették, így nem maradt más választása, mint a díjátadón kifejteni a tiltakozását.

B. Élthes Eszter a portálnak adott interjúja végén még hozzátette, hogy a Márki-Zay által büszkén emlegetett „művészi szabadság” egyáltalán nem létezik.

„Az 50-es években, a Rákosi-korszakban nagyobb volt a színházak szabadsága annál, ahogy most Vásárhelyen egy előadóművészi díj bírálóbizottságát gyámság alá helyezte, ülésének jegyzőkönyvét manipulálta, javaslatát irányított döntéssel, öncélúan felülbírálta a politika” - mondta Bessenyei özvegye.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom