Belföld

Karácsonyék rossz döntése a BKV-ról 115 milliós kárt okozott a fővárosnak

A Közbeszerzési Döntőbizottság 115 millió forintra büntette a BKV-t a főpolgármester egyik közelmúltbeli előterjesztése miatt.

Karácsonyék rossz döntése a BKV-ról 115 milliós kárt okozott a fővárosnak
Karácsony Gergely főpolgármester
Fotó: MH

A Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette azt a fővárosi közbeszerzést, amiben a budapesti közösségi közlekedési eszközök és közlekedési köztéri reklámhelyek reklám célú hasznosítását tervezték. Mindezek mellett 115 milliós bírságot is kiszabott a Közbeszerzési Döntőbizottság a közlekedési vállalatra.

A Döntőbizottság megállapítja, hogy az ajánlatkérők megsértették a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (a továbbiakban: Kbt.) 126. § (5) bekezdésére tekintettel a Kbt. 75. § (2) bekezdés a) pontját. A Döntőbizottság megsemmisíti a tárgyi koncessziós beszerzési eljárásban 2019. november 7-én az ajánlattevők részére megküldött összegezést és az ajánlatkérőkkel szemben egyetemlegesen száztizenötmillió forint bírságot szab ki" – olvasható a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatában.

A budapesti közösségi közlekedési eszközök és közlekedési köztéri reklámhelyek reklám célú hasznosításával kapcsolatos javaslatot Karácsony Gergely terjesztette elő a tavaly november 5-i Fővárosi Közgyűlési ülésen.

Karácsonyék megtámadják a döntést

"A Közbeszerzési Döntőbizottság feltűnően és szokatlanul magas bírsággal sújtotta emiatt a BKV-t. A döntést a cég megtámadja a bíróságon, képviseljük az igazunkat" - jelentette be csütörtökön Karácsony Gergely a közösségi médiában.

Facebook-bejegyzésében a főpolgármester leszögezte: a városvezetés dolgozik azon, hogy gazdasági érdekkörök helyzetbehozása helyett a város és cégeinek értékes felületeivel az eddigieknél átláthatóbban, tisztességesebben, felelősebben, a köz érdekeit jobban szolgálva bánjunk.

Objektum doboz