Belföld

Karácsony továbbra is ügyesen titkolja valódi terveit

Karácsony Gergely kedden végre elfogadta a közmédia meghívását, de sajnos, továbbra sem tudtunk meg konkrétumokat a főpolgármester terveiről. Mi pontosan a klímavészhelyzet? Mi lesz a dízelautók sorsa? Megújul-e az Alagút és a Lánchíd? Nos, ezekre a kérdésekre továbbra sincs válasz. Karácsony első 100 napja alatt 135 darab választási ígéretéből alig teljesült néhány. 

Karácsony továbbra is ügyesen titkolja valódi terveit
Karácsony Gergely
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Karácsony Gergely valótlanul több alkalommal is azt állította, hogy a köztelevízió őt nem hívta meg egyetlenegyszer sem a műsorába. Az igazság ezzel szemben az, hogy 123 napja, tehát még az önkormányzati választási kampány során is próbálták invitálni Karácsonyt az MTVA műsoraiba, azonban a balliberális politikus nem válaszolt a megkeresésekre. Mindeközben más médiumoknak arról beszélt, hogy őt soha senki nem hívja a közmédiába. Legutóbb a Mozgó Világnak adott interjújában is így tett a főpolgármester.

Kedden, mikor végre beült a közmédia kamerái elé, Karácsony elismerte, hogy az M5-től kapott meghívást, de saját bevallása alapján ezt „elfelejtette", és amúgy sem az M5-ben, hanem az M1-ben és/vagy a Kossuth Rádióban szeretett volna inkább szerepelni. Arra a felvetésre, hogy a kampány alatt miért nem jelent meg az MTVA stúdiójában, semmit sem válaszolt. 

Karácsony választási programjában 135 pontot sorolt fel, ennek ellenére az első száz napban alig sikerült párat megvalósítania. A megvalósult programpontok egyike a klímavészhelyzet kihirdetése volt. De hogy a valóságban mit jelent a klímavészhelyzet, azt továbbra sem tudjuk. A főpolgármesternek alkalma lett volna érdemben kifejteni a programpontot konkrétumokkal, azonban ez elmaradt, Karácsony egyetlen egy konkrét intézkedést sem tudott megemlíteni a téma kapcsán. 

Néhány hete az ATV műsorvezetője is megpróbálta kiszedni Karácsony Gergelyből az Egyenes beszéd című műsorban, hogy legalább egy konkrétumot mondjon, legalább egy konkrét intézkedést a klímavészhelyzetből adódóan, de csak ötéves tervekről beszélt. Konkrétumot ott sem tudott mondani.

Egyetlen egy dologban érintette a klímavészhelyzetet, mégpedig a Liget-projekt leállítása kapcsán. Arra a kérdésre válaszolva, hogy a Liget-projekt leállítása miatt csökkent-e a főváros szén-dioxid-kibocsátása, a balliberális politikus azt közölte, hogy „abszolút, teljes mértékben". Persze konkrét számokat vagy százalékos arányokat ezzel kapcsolatban sem közölt. A nyilatkozatából egyáltalán nem derült ki, hogy bizonyos építkezések leállításával, mégis, hogy csökken(t) a szén-dioxid-kibocsátás. Azaz valószínűleg a két dolog között nincs összefüggés.

Karácsony realitástól való elrugaszkodását az is jelzi, hogy közmédiás szereplése alkalmával egyetlen egy olyan valós problémára sem tudott reflektálni, ami a budapestieket érintené. Az interjúban a dízelautók kitiltásával kapcsolatban is képtelen volt konkrét válaszokat adni, annyit lehetett kihámozni a szavaiból, hogy valamennyire ki fogják azokat tiltani, de egyelőre nem tudni milyen mértékben és milyen szabályozással. Továbbá arra sem kaptunk választ, hogy mi lesz a Váralagút és a Lánchíd felújításának a sorsa. 

A főpolgármester szerdai sajtótájékoztatóján azonban elhangzott, hogy a fővárosi önkormányzat mindenképpen felújítja a Lánchídat. Továbbá tudomásul veszik, hogy a kormány az előző városvezetés által kiírt közbeszerzésben megduplázódott költségek további finanszírozásához nem kíván hozzájárulni. Karácsony közölte: a Fővárosi Közgyűlés következő ülésén döntenek majd arról, hogyan lépjenek tovább az ügyben. El kell dönteni, hogy a mostani közbeszerzési eljárásban egy tárgyalásos szakaszban próbáljuk meg csökkenteni a költségeket, vagy új közbeszerzést kell kiírni - mondta. A főpolgármester elmondása szerint dolgoznak azon, hogy kevesebb összegből is meg tudják valósítani a felújítást.

Kapcsolódó írásaink