Belföld

Gyakorlatorientált informatikai képzések

Egyre népszerűbbek a néhány hónapos, szoftverfejlesztő szakmát adó, intenzív tanfolyamok

Mindent nem tudnak, de nem is akarnak megtanítani az informatikusokat képző, úgynevezett kódolóiskolák. Igény azonban mindenképp van rájuk, hiszen több tízezer betöltetlen álláshely van az ágazatban, ami a gazdasági növekedést is visszafogja.

Gyakorlatorientált informatikai képzések
Sok felnőtt, aki otthagyná eddigi szakmáját, vág bele a kurzusba
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Európai szinten, de Magyarországon is komoly problémát jelent az informatikusok hiánya – derül ki az elmúlt évek felméréseiből. Az IVSZ Szövetség a Digitális Gazdaságért 2015-ös adatai szerint huszonkétezer betöltetlen álláshely van itthon a gazdaság, illetve az egyes cégek számára egyre nélkülözhetetlenebb ágazatban. Külön problémát jelent, hogy a növekvő szakemberigényt az informatikai felsőoktatás kibocsátása nem követi. A jelentkezők és felvettek száma sokáig csökkent, és még mindig nem nő megfelelő mértékben, így a túljelentkezési arány továbbra sem magas, nincs valódi verseny a bekerülésért. A kibocsátási  mennyiséget a rendkívül  magas arányú lemorzsolódás is csökkenti.

A digitalizáció a Világgazdasági Fórum korábban lapunk által is ismertetett előrejelzése szerint átformálja a munkaerőpiacot. Bizonyos szakmák eltűnnek, ezzel egy időben újabbak jönnek létre, ráadásul a korábbi munkakörök betöltéséhez is egyre több digitális készség elsajátítására lesz szükség.

Talán nem csoda, hogy egyre népszerűbbek a néhány hónapos, intenzív és gyakorlatorientált, szoftverfejlesztő szakmát adó tanfolyamok, az úgynevezett bootcampek, azaz kódolóiskolák. Különösen azért, mert – az Eduline korábbi cikke szerint – ezek egy része foglalkozik a diákok elhelyezésével is. Ráadásul garantált, akár minimum bruttó 360 ezer forintos kezdőfizetésért, ami nagyságrendileg megegyezik az egyetemet végzett, friss diplomás szoftverfejlesztők munkabérével.

De ki lehet-e váltani a többéves felsőoktatási tanulmányokat ilyen rövid idő alatt? Egyfelől igen, másfelől nem is ez a cél – válaszolta lapunk megkeresésére Langmár Péter, a Green Fox Academy üzletfejlesztésért felelős társalapítója. A junior programozókat képző bootcamp 2015-ben alakult, és azóta szinte folyamatos a bővülés, részben azért, mert immár a tőkebefektetők is látnak benne fantáziát. Legutóbb Prágában indítottak képzéseket.

„A nálunk tanulók átlagéletkora harminc év, tehát kifejezetten felnőtteket oktatunk, akiknek bizonyos közismereti tárgyakat előzőleg oktattak, és ezek az emberek már rendelkeznek munkatapasztalattal. Ezekre tehát már nincsen szükség. Kizárólag a szakmai képzésre koncentrálunk, ezekből négy hónap alatt nagyságrendileg annyit adunk le, mint egy hároméves BSc-képzés során a programozással foglalkozó tárgyak” – fejtegette Langmár, aki szerint ehhez a szakmához nem feltétlenül elmélyült matematikai vagy statisztikai tudásra van szükség, hanem az induláshoz elengedhetetlen, megfelelő képességek elsajátítására.

A társalapító ugyanakkor aláhúzta: nem az egyetemekkel szemben határozzák meg magukat. „A mai világban azonban a helytálláshoz elengedhetetlen, hogy alkalmazkodjunk a gyorsan változó munkaerőpiachoz. Az IT-szektorban pedig a robotika és a mesterséges intelligencia elterjedésével igen komoly perspektíva van” – indokolta a kurzusok témaválasztását. Felmerül azonban a kérdés, ezeket a „gyorstalpalókat” miért nem akkreditálják a ma érvényes keretek között. Langmár szerint azért, mert így lehet rugalmasan és piacorientáltan tartani az irányt. A tananyagba elsősorban az kerül, ami az utolsó fél–egy évben a legkurrensebb információ, mégpedig a partnercégek visszajelzései alapján. Az „update” folyamatos.

Ami az utóbbi vállalkozásokat illeti: akik bootcampnél végeznek, az üzleti modell nyomán egy darabig csak ezeknél a partnercégeknél helyezkedhetnek el, vagy ki kell fizetniük a teljes képzés költségét lefedő tandíjat. Ennek a korlátozásnak az az oka, hogy a képzés költségeibe a partnerek is bekapcsolódnak, így a tandíjakat le tudják szorítani. A Green Fox nagyjából kilencven céggel dolgozott már együtt, amelyek közül az aktuálisan keresők azonnal lecsapnak a legjobbakra, de a résztvevők közül szinte mindenki sikeresen el tud helyezkedni – legrosszabb esetben a moratórium lejártával a nyílt munkaerőpiacon. Ebben az esetben azonban a Green Fox elbukja az adott személy képzési díjának egy részét, éppen ezért mindkét fél érdekelt abban, hogy a képzettek minél gyorsabban helyet találjanak a partnercégeknél. Ha nem állják meg a helyüket a piacon, az iskola is kárt szenved. „Többek között ezért szűrjük a jelentkezőket, és nem veszünk fel akárkit, ebben a motivációt is vizsgáló pszichológusok segítenek” – utalt arra az alapító, hogy azért bárkiből nem lehet sikeres IT-s. Ettől függetlenül nem az előző szakma számít, óvónő, teológus és orvos is jelentkezett már a képzésre. Ez tehát egyfajta „újragondolt fejvadászat”, a huszonegyedik század igényeinek megfelelve.

A cég növekedését segítette korábban többek között a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt Irinyi II. Kockázati Tőkealap is. Mint közölték, a törekvések összecsengenek azzal az állami céllal, hogy biztosítsák a kis- és középvállalkozások digitalizációjához szükséges humán erőforrást. Az Ipar 4.0 által előidézett változásokra ugyanis fel kell készülniük a hazai vállalkozásoknak – hangsúlyozta Csuhaj V. Imre, az alapkezelő korábbi elnök–vezérigazgatója. A piac másik „nagyágyúja” egyébként a 2014-ben alakult Codecool, amely immár öt európai nagyvárosban szervez oktatást, ahol gyakorlatorientált programozókurzusokat indítanak, gondosan kiválasztott, tapasztalt mentorok segítségével.

Kapcsolódó írásaink