Belföld

Nem fizetik tovább a börtönkártérítéseket

A választók jelentős többsége elutasítja a visszaélésszerű gyakorlatot

Azonnali hatállyal felfüggeszti a kormány a börtönkártérítések kifizetését, az Igazságügyi Minisztérium pedig felülvizsgálja a szabályozást – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ, miután a Magyar Közlönyben megjelent az erről szóló kormányhatározat.

Nem fizetik tovább a börtönkártérítéseket
Egyetért-e azzal, hogy az elítélteknek kártérítést kell fizetni a rossz börtönkörülmények miatt?
Fotó: Századvég

A kormány álláspontja szerint a börtönzsúfoltságra hivatkozással elindított kártalanítási eljárásokat egyes elítélt bűnözők és segítőik visszaélésszerűen, a saját meggazdagodásukra használják fel, ami joggal sérti a társadalom és különösen a bűncselekmények áldozatainak igazságérzetét, ezért ennek megakadályozása azonnali cselekvést követel – áll a kormányhatározatban. A Tájékoztatási Központ közleménye szerint a börtönben ülő bűnözők, ügyvédjeik segítségével már tizenkétezer pert indítottak a magyar állam ellen, és tízmilliárd forintot pereltek ki a rossz börtönkörülményekre hivatkozva. A közleményben kitértek arra is: Magyarországon 2010 óta folyamatosan nő a börtönférőhelyek száma, új börtönök épültek és épülnek most is.

A Századvég felmérése szerint a Soros Györgyhöz köthető NGO-kközreműködésével indult eljárásokról negatívan vélekednek a magyar választók: a megkérdezettek több mint háromnegyede (78 százalék) nem osztja az említett NGO-kálláspontját a kártérítések jogosságáról, és mindössze tizennégy százalékuk ért egyet velük, a véleményt nem alkotók aránya nyolc százalék. A jobboldali szavazók 86 szá­-zaléka és a középen állók közel háromnegyede (73 százalék) elutasítja a kártérítési gyakorlatot, az eltérően vélekedők aránya e közegekben hét és tizenkilenc, a véleményt nem alkotóké hét, illetve nyolc százalék. Hasonló arányokat láthatunk a baloldali szavazók körében is: e választók több mint kétharmada (69 százalék) ellenzi a szóban forgó kártérítések kifizetését, ezzel szemben huszonhárom százalékuk jogosnak véli, nyolc százalékuk pedig nem alkotott véleményt.

Kapcsolódó írásaink