Belföld

LMP-Párbeszéd összeolvadás: „Huszadrangú hír, nincs jelentősége”

Ismét felmerült annak a lehetősége, hogy összeolvad az LMP és a korábban éppen belőle kiszakadt Párbeszéd. A zöldpárt két korábbi társelnöke, Schiffer András és Hadházy Ákos szerint azonban ennek az égvilágon semmi jelentősége nincs, csak egy „huszadrangú hír".

LMP-Párbeszéd összeolvadás: „Huszadrangú hír, nincs jelentősége”
Szél Bernadett (középen) még az LMP-frakció tagjaként. Visszacsábítanák
Fotó: Hegedüs Róbert

Az egyesülés lehetőségétől elvileg a Párbeszédet társelnökként vezető Karácsony Gergely, és az LMP vezetése sem zárkózott el.

A Magyar Hang több egykori pártvezetőt is megkérdezett az összeolvadással kapcsolatban, de nem mindenki lelkesedett a hírért.

„A magyar politikatörténet szempontjából semmi jelentősége annak, ha egy mindig is mérhetetlen, illetve mára a klinikai halál állapotába került párt összeolvad” - mondta a lapnak Schiffer András, az LMP egyik alapítója. Szerinte az elmúlt három évben minden létező elvet felrúgtak a pártban. Mint mondta, őket és az ellenzékiek másik mikropártját is kizárólag egzisztenciális érdekek motiválják, az, hogy ketten együtt könnyebben tudnak majd különféle pozíciókért alkudozni.

„Az elvtelenségbe tartó járaton nincs végállomás” - fűzte hozzá Schiffer, akit inkább az lep meg, hogy még nem valósult Gyurcsány Ferenc álma, és nem fuzionált az összes ellenzéki párt a bukott miniszterelnök vezetésével. Hozzátette, ezeket már semmi nem különbözteti meg, csak „versenyorbánozás” zajlik.

A korábban szintén az LMP-t vezető Szél Bernadett a lapnak elmondta: annak van értelme, hogy egy erős zöldpárt legyen Magyarországon, ne pedig több, egymással rivalizáló kicsi formáció. Hozzátette, hogy ő ezt már korábban is megpróbálta összehozni Karácsony Gergellyel, de akkor nem volt rá fogadókészség.

Hadházy Ákos, az LMP egy másik korábbi társelnöke ugyancsak nem volt oda az ötletért. A jelenleg független országgyűlési képviselőként tevékenykedő, inkább csak a botrányaival kitűnő politikus egy „huszadrangú hírnek” nevezte az egyesülésről szóló felvetést. Szerinte egyáltalán nem fontos, hogy mennyi párt van az ellenzéki oldalon.