Belföld

Karácsony kihátrálna pártja MSZP-s frigyéből

Nem történt meglepetés – mondta lapunknak Kendernay János az LMP és a Párbeszéd közeledéséről, esetleges fúziójáról

A Párbeszéd társelnöke, Karácsony Gergely segítene egyesíteni az LMP-t és a Párbeszédet – erről beszélt a főpolgármester a Mozgó Világnak adott interjúban.

Karácsony kihátrálna pártja MSZP-s frigyéből
Kendernay János
Fotó: Facebook

Ez a kijelentés azért is meglepő, mert a Párbeszéd „nem egyke” párt, a legutóbbi választásokon az MSZP-vel szövetségben indult, s a szocialisták már a két párt fúziójáról beszéltek az elmúlt hónapban. „Ennek ellenére nem meglepetésszerű dolog történt az LMP és a Párbeszéd frigyének felvetésével, mivel társelnökként már 2018-ban azt mondtam, hogy a legnagyobb zöld pártnak, az LMP-nek kapcsolatot kell keresnie azokhoz a volt LMP-s politikusokhoz, akik korábban ugyan kiváltak a pártból, ám ugyanannak a zöldpolitikának a hívei, mint amit mi is képviselünk” – mondta lapunknak Kendernay János társelnök.

Kendernay szerint a közeledés első lépése az volt, amikor Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt magáévá tette az LMP javaslatát a klímavészhelyzet kihirdetéséről a fővárosban. Több önkormányzat testületében egy frakcióban ülnek az LMP-sek a párbeszédesekkel, ez is segítette a közeledést, illetve azt, hogy Karácsony felvetése realitássá válhasson – magyarázta Kendernay. A Momentum elnökének, Fekete-Győr Andrásnak a felvetésére, hogy túl sok a párt az ellenzéki oldalon, azt mondta, ők nem akarnak hatalomtechnikai kérdésekkel foglalkozni. „Sokkal fontosabb az, hogy zöldpolitika nélkül nem lehet ma már egy országot kormányozni, mi ezen a területen a Nemzeti Együttműködés Rendszerét nem megdönteni, hanem meghaladni szeretnénk” – tette hozzá az LMP társelnöke.

Schiffer András, az LMP korábbi társelnöke az LMP és a Párbeszéd fúziójáról azt mondta, „az elvtelenségbe tartó járaton nincs végállomás.” „A magyar politikatörténet szempontjából semmi jelentősége annak, ha egy mindig is mérhetetlen, illetve mára a klinikai halál állapotába került párt összeolvad” – nyilatkozta a Magyar Hangnak Schiffer. Szél Bernadett volt társelnök, aki már nem tagja a pártnak, úgy reagált, a fúziót 2014-ben megpróbálta összehozni Karácsony Gergellyel, de akkor „nem volt rá fogadókészség”.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom