Belföld

A magyar rendőrségnek tartósan kell berendezkednie a migrációs nyomás kezelésére

Rendkívüli rendőrfőkapitányi értekezletet tartott Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter Bácsalmáson hétfőn, ahol a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója, az országos rendőrfőkapitány és helyettesei, valamint a budapesti és a megyei rendőr-főkapitányok, továbbá a velük azonos jogállású rendőri vezetők vettek részt. A találkozón a Magyarország schengeni határszakaszán felerősödött migrációs nyomásról esett szó.

A magyar rendőrségnek tartósan kell berendezkednie a migrációs nyomás kezelésére
Pintér Sándor belügyminiszter
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A miniszternek a Bács-Kiskun és a Csongrád megyei rendőrfőkapitány, valamint a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vezetője tett jelentést a határőrizetről és az embercsempészés elleni fellépésről.

A jelentések kitértek a határvédelmi képesség megőrzése érdekében alkalmazott intézkedésekre, melyeket az újonnan megjelenő és elterjedő módszerek követeltek ki – olvasható a belügyi tárca közleményében, amely kiemeli: a jelentések részletesen ismertették a miniszterrel a vasúti konténerekben egyre nagyobb számban megbújó illegális migránsok konténerkivágásos technológiáját, és az annak felderítésére alkalmazott eszközt.

Emellett a jelentések elemezték az illegális migráció minden tekintetben növekvő statisztikai adatait, többek között rámutatva arra, hogy jelentős változás tapasztalható az illegális migránsok állampolgárságának alakulásában: 16 ország embercsempészei (az elfogott legidősebb csempész 72 éves volt) 47 ország állampolgárait próbálták meg jogellenesen az Európai Unió területére csempészni.

Az országos rendőrfőkapitány a találkozón kijelentette: a magyar rendőrség eleget tud tenni Magyarország schengeni határvédelemre vonatkozó vállalásainak. Balogh János rendőr altábornagy leszögezte azt is, hogy a rendőrségnek továbbra is feladata a legális határátlépés feltételeinek biztosítása.

Papp Károly rendőr altábornagy a nemzetközi hírszerzési tapasztalatokra, a Frontex elemzéseire hivatkozva kiemelte, hogy a magyar rendőrségnek tartósan kell berendezkednie a migrációs nyomás kezelésére. A Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója szerint kizárólag komplex intézkedések eredményezhetnek sikert a határőrizet és az embercsempészés elleni fellépés területén.

Pintér Sándor összegzése szerint a rendőrség jól vizsgázott határaink védelmében, áldozatvállalását a társadalom elismeri. A rendőrség bemutatott eredményei megerősítik korábbi tapasztalatát, amely szerint a rendőri szervek, a honvédség erői és a polgárőrség együttműködése kiváló. A belügyminiszter ugyanakkor szorgalmazta, hogy ebbe az együttműködésbe vonjanak be minél több, az érintett határszakaszokon jelen lévő személyt, szervezetet.

A miniszter jelezte az értekezleten résztvevőknek, hogy további eredményeket vár a drónok alkalmazásától, s feladatul szabta a máshol már bevezetett határvédelmi technikai lehetőségek felkutatását, alkalmazhatóságuk vizsgálatát – olvasható a belügyi tárca közleményében.

Kapcsolódó írásaink