Belföld

A főváros nem csatatér, fejlesztése közös ügy

A Budapest Fejlesztési Központ névhasználathoz Karácsony megadta a hozzájárulását, ám leszögezte, „a program, amit megvalósít, csakis egy lehet, az én programom”

A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) a kormányzati Budapest-politika szakmai műhelye lesz, Vitézy Dávid vezetésével. Bár a BFK semmilyen jogkört nem vesz el a fővárosi önkormányzattól, Karácsony Gergely szerint a kormány alternatív városházát hoz létre.

A főváros nem csatatér, fejlesztése közös ügy
Gulyás Gergely (balra): Meggyőződésünk, hogy Vitézy Dávid személye és munkája komoly hozzáadott értéket jelent. Fürjes Balázs (jobbra): A budapestiek együttműködést várnak a kormánytól és a városvezetéstől, nem pedig háborút
Fotó: MH

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár tegnap reggel nyilatkozott a BFK felállításáról az MTI-nek. A szervezet nem új cégként, hanem az évek óta működő Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja átalakulásával jön létre, vezérigazgatója Fürjes Balázs felkérésére Vitézy Dávid lesz. Feladata a városépítésben való közreműködés, a kormányzati közlekedéstervezési, várostervezési munka elvégzése, a fővárosi önkormányzattal való együttműködés, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa támogatása, részben döntéseinek végrehajtása lesz. A központ emellett városkutatásokat folytat, gyűjti a nemzetközi tapasztalatokat, legjobb gyakorlatokat, valamint szakmai konferenciákat, társadalmi párbeszédet is szervez majd budapesti ügyekben. Létrejöttével a kormány a budapestiek érdekében végzett fejlesztési feladatait rendezi új szervezeti keretbe, nem vesz át önkormányzati feladatokat, hatásköri változás nem történik.

Gulyás Gergely közölte, a névhasználathoz Karácsony Gergely főpolgármester hozzájárulását is megkapták, ezt köszönik neki, korrekt partneri gesztus volt. A miniszter úgy fogalmazott: „Meggyőződésünk, hogy Vitézy Dávid személye és munkája komoly hozzáadott értéket jelent a kormányzati Budapest-munkában. A BKK korábbi sikeres vezetőjeként az egyik legtapasztaltabb, legjobb városfejlesztési szakember, remekül fognak együtt dolgozni Fürjes államtitkárral.”

Fürjes Balázs arról beszélt, hogy Vitézy Dávid „remek igazolás, nagy munkabírású, fiatalon is tapasztalt klasszissal gyarapodott a kormányzati Budapest-csapat”. Vitézy Dávid kompetens vezető, tudását Karácsony Gergely is nagyra tartja, nem véletlenül kérte föl a BKK vezetésére – fűzte hozzá. „Vétek lenne kihagyni őt a budapesti munkából. Ezért kerestem meg azzal, hogy ha már nem vállalta a BKK vezetését, szálljon be a városépítésbe az új Budapest Fejlesztési Központ vezetőjeként. A fővárosiak nyernek azzal, hogy Vitézy Dávid elfogadta a felkérést” – jelentette ki Fürjes Balázs, hangsúlyozva: „Budapest nem csatatér, a város fejlődése mindannyiunk közös ügye, a budapestiek együttműködést várnak a kormánytól és a városvezetéstől, nem háborút”. Az államtitkár úgy fogalmazott, „Vitézy Dávid, akit minden oldal elfogad, akinek szakértelmét mindenki elismeri, hasznos szereplő lesz a fővárossal közös munkában”.

A nap folyamán, a BFK felállításával kapcsolatban Karácsony Gergely is nyilatkozott. A balliberális városvezető közösségi oldalán azt írta: „Örülök, hogy létrejön a Budapesti Fejlesztési Központ, mert ezek szerint – szemben egyes kormányzati munkaanyagokkal – mégiscsak Budapest fejlesztése a cél. És örülök Vitézy Dávid kinevezésének is, akiről nem egyszer mondtam el: nagyra becsülöm szaktudását.” Bár a BFK nem vesz el semmilyen jogkört, a főpolgármester fontosnak tartotta leszögezni: „Lehet alternatív városházát építeni a kormányban, de a program, amit megvalósít, csakis egy lehet. (…) Az én programom.” Vitézy Dávid a Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. vezérigazgatójaként hamarosan megkezdi a munkát. A klímavészhelyzet kihirdetésén túl is bőven van tennivaló. Az állami cég tulajdonjogát a Miniszterelnökség gyakorolja.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom