Belföld

Márki-Zay visszaélt Bessenyei nevével, ezért a színművész özvegye elvette a névhasználati jogot Hódmezővásárhelytől

A Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat is belevonta a vásárhelyi önkormányzat a politikai csatározásaiba, ezért az elismerés alapításakor a tőlem kért engedélyt a név használatára visszavonom a várostól - jelentette be B. Élthes Eszter, a néhai színészművész özvegye vasárnap este a díjátadón.

Márki-Zay visszaélt Bessenyei nevével, ezért a színművész özvegye elvette a névhasználati jogot Hódmezővásárhelytől
Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere visszaélt Bessenyei Ferenc nevével
Fotó: MH

A promenad.hu beszámolója szerint botrányba fulladt a vasárnap este megrendezett Bessenyei Ferenc Művészeti Díj átadója Hódmezővásárhelyen.

B. Élthes Eszter ugyanis Márki-Zay Péter polgármester beszéde után bejelentette: a díj alapításakor a tőle kért engedélyt a név használatára visszavonja a várostól.

„Az idei díjak odaítélését és azok körülményeit nem fogadom el. Bessenyei Ferenc özvegyeként, szellemi hagyatékának őrzőjeként soha nem engedhetem meg, hogy a 20. század második felének legnagyobb színészének nevét bármilyen politikai csoportosulás a saját céljaira, reklámozására használja, nevével visszaéljen. Sajnos az elmúlt hónapokban Vásárhely polgárai és önkormányzata úgy döntött, hogy a városban jó ideje dúló ádáz politikai csatározásokat tovább folytatja, és ebből a Bessenyei-díjat sem hagyják ki. Ez nem méltó Bessenyei Ferenc szellemiségéhez, aki soha nem politikai célokért, hanem az egyetemes örökérvényű igazságokért és a magyar nép kulturális felemelkedéséért harcolt” - indokolta döntését a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas magyar színművész özvegye.

B. Élthes Eszter hozzátette, azért lépte ezt meg most, mert ez az est tulajdonképpen a város képviselő-testületének díszközgyűlésének minősült. Az özvegy bejelentése után levonult a színpadról, és nem is vett részt az ünnepségen.

A díjat egyébként az önkormányzat egyéni kategóriában Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanárnak és Berei Erzsébet zongora-művésztanárnak megosztva adományozta.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom