Belföld

Janiczak hallgat a családok támogatásának megvonásáról

Ózd jobbikos városvezetése megszüntette az önkormányzat eddigi, családalapítást elősegítő támogatását, s ezzel cserbenhagyta a helyi családokat - jelentette ki az ózdi Fidelitas elnökhelyettese hétfőn, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen tartott sajtótájékoztatón.

Janiczak hallgat a családok támogatásának megvonásáról
Janiczak Dávid cserbenhagyta a helyi családokat a Fidelitas szerint
Fotó: MH

Dulai Nikolett rámutatott: a döntés értelmében a 2016 februárjában bevezetett, az első gyermek születése után járó egyszeri 300 ezer forintos támogatást 2020-ban már akkor sem kapják meg az ózdi párok, ha megfelelnek a korábban megfogalmazott követelményeknek.

„Négy évvel ezelőtt Janiczak Dávid polgármester minden fórumot megragadott, hogy büszkélkedjen az Ózdon kialakított támogatási formával”, annak megszüntetéséről azonban „mélyen hallgat és igyekszik azt a legnagyobb titokban tartani” - közölte a Fidelitas elnökhelyettese.

Úgy vélte: ezzel ismét bebizonyosodott, hogy a jobbikos településvezetőnek és csapatának „Az ózdiakért és Ózdért” jelmondata üres ígérgetés, a mindennapokban csak saját, önös érdekeik vezérlik őket.

Dulai Nikolett szerint ellentmondásos, hogy Janiczak Dávid minden fórumon hangoztatja: stabil és biztos lábakon áll Ózd költségvetése, eközben megvonja a támogatást a fiatal helyi családoktól. Ezzel párhuzamosan azonban jut forrás arra, hogy az önkormányzati szakbizottságok létszámát, valamint az önkormányzati cégek felügyelőbizottságainak létszámát és az ott megbízottként tevékenykedők tiszteletdíját emeljék - mondta.

Jelezte: a város fiataljait hátrányosan érintő döntést a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselői nem támogatták.    

Arról is beszélt: a döntéshozók indokai között a születések és a házasságkötések számának folyamatos csökkenése is szerepelt. Ezzel szemben az ózdi kórházban 2016-ban 734, 2017-ben 733, 2018-ban 756, 2019-ben 709 gyermek született, a házasságkötések száma pedig az elmúlt hét évben majdnem megduplázódott.

Az ózdi példa is mutatja, hogy a családok egyedül a kormánytól várhatnak segítséget, hiszen a családvédelmi akcióterv minden egyes eleme - a babaváró támogatástól, a csokon és a bölcsődefejlesztési programokon át, egészen a nagyszülői gyed bevezetéséig - kiszámítható módon segíti az ózdi fiatalok családalapítását is - hangsúlyozta Dulai Nikolett.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom