Belföld

Országszerte tartanak időközi választást vasárnap

Nyolc településen rendeznek ma időközi önkormányzati választást: Inárcson, Gyulajon, Szakonyban és Döröskén polgármestert, a főváros XXII. kerületében, Törökszentmiklóson és Sajószentpéteren egyéni választókerületi képviselőket választanak, Nagybudméron pedig nemzetiségi képviselőket. Az időközi polgármester- és egyéni képviselői választásokra azért kerül sor, mert októberben szavazategyenlőség alakult ki az első helyen végző jelöltek között.

Országszerte tartanak időközi választást vasárnap
Nyolc településen rendeznek ma időközi választást
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Pest megyei Inárcson tavaly októberben három független jelölt indult a polgármesteri tisztségéért, az első helyen azonban szavazategyenlőség alakult ki a jelöltek között. Az időközi választáson csak ez a két jelölt indul, a választói névjegyzékben 3755-en szerepelnek.

A Tolna megyei Gyulajon októberben három független polgármesterjelölt indult a településen, ahol szintén szavazategyenlőség alakult ki az első helyen. Az időközi választáson az ősszel a legtöbb szavazatot kapó két jelölt indul, függetlenként. A dombóvári járáshoz tartozó, 958 lakosú településen 651-en szavazhatnak.

A Győr-Moson-Sopron megyei Szakonyban októberben két független polgármesterjelölt indult, ám mindketten ugyanannyi voksot kaptak. Az időközi voksoláson újra ők ketten indulnak, a választói névjegyzékben 385-en szerepelnek.

A Vas megyei Döröskén októberben két független jelölt indult a polgármester-választáson, de itt is szavazategyenlőség alakult ki. A mostani szavazáson ismét ez a két jelölt indul, a választói névjegyzékben százan szerepelnek.

A főváros XXII. kerületének 8. számú egyéni választókerületében szintén az őszi voksoláson kialakult szavazategyenlőség miatt lesz időközi választás, amelyen három jelölt indul, a választói névjegyzékben 3796-an szerepelnek.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Törökszentmiklós 1. számú egyéni választókerületében ugyancsak az októberi választáson kialakult szavazategyenlőség miatt tartanak időközi választást, a képviselői helyért ketten indulnak, és 2071-en szavazhatnak.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajószentpéter 5. számú egyéni választókerületében is azért lesz időközi választás, mert októberben szavazategyenlőség alakult ki az első helyen a jelöltek között. Az időközi választáson nyolc jelölt indul, és 1054-en szavazhatnak.

A Baranya megyei Nagybudméron három települési nemzetiségi önkormányzati képviselőt választanak, miután a képviselők száma a szükséges létszám alá csökkent. A voksoláson négy jelölt indul, a választói névjegyzékben 57-en szerepelnek. Vasárnap egy román települési nemzetiségi választást is tartottak volna, Kecskeméten, ez azonban jelöltek hiányában elmarad, így itt legközelebb csak 2024-ben lehet nemzetiségi önkormányzatot alakítani.

Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet.

Kapcsolódó írásaink