Belföld

Köves Slomó: Méltósággal kell emlékezni, nem gyűlölettel

Izrael budapesti nagykövete, Jákov Hadasz-Handelszman, Fahidi Éva író, holokauszttúlélő mellett Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija is részt vett a budapesti gettó felszabadulásának 75. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésén.

Köves Slomó: Méltósággal kell emlékezni, nem gyűlölettel
Köves Slomó: Méltósággal kellemlékezni, nem gyűlölettel
Fotó: EMIH

Köves azt mondta: a gyűlöletre és a gyűlölködőkre nem gyűlölettel, hanem méltósággal kell emlékezni. Nem az a kérdés, kik voltak a szüleink, hanem az, mit kezdünk az ő emlékükkel – fogalmazott a rabbi, aki szerint „közös feladatunk tartalmassá tenni az emlékezést akkor is, amikor a túlélők, azok, akiknek személyes emlékeik vannak a vészkorszakról, már nem lesznek köztünk”. „Ahogy nem érdem áldozatok leszármazottainak lenni, ugyanúgy nem bűn tettesek unokáinak lenni. Nem az a kérdés, kik voltak a nagyszüleink, hanem hogy a rájuk való emlékezés tud-e aktuális tanulsággal szolgálni a mi életünkben” – jelentette ki Köves Slomó. Az izraeli nagykövet arról beszélt, Budapest utcáin járva számos emlékhely késztet arra, hogy „megálljunk és gondolkozzunk a múlt szörnyűségein”. Az emlékezés különösen fontos ma, amikor Európa-szerte ismét növekszik az antiszemitizmus, embereket nyíltan támadnak vallási vagy etnikai hovatartozásuk miatt – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom