Belföld

Nem tud fizetni Gyöngyöspata

Törvénytelenséget követne el a szegregáció miatt elmarasztalt önkormányzat, ha kiutalná a roma családoknak járó, a Soros-hálózat által kiharcolt összeget

A Debreceni Ítélőtábla a gyöngyöspatai szegregációs perben hozott jogerős elmarasztaló ítéletében százmillió forintos kártérítésre kötelezte a helyi iskola előző és jelenlegi fenntartóját, ebből az önkormányzatra mintegy nyolcvankét millió jut – erősítette meg tegnap Horváth László, a térség fideszes parlamenti képviselője.

Nem tud fizetni Gyöngyöspata
Növekvő feszültség. Az érintetteknek természetben fizetnék ki a kártérítést
Fotó: MH

Az alperesek hiába kérték a Kúriától a végrehajtás felfüggesztését, a legfőbb bírói fórum, amely érdemben csak később foglal állást, azt indoklás nélkül elutasította. Ezek szerint a Soros-féle Esélyt a Hatrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítványnak (CFCF), illetve az általuk képviselt roma családoknak legkésőbb ma folyósítani kell a megítélt kártérítést.

Csakhogy ez csőd közeli helyzetbe hozná az önkormányzatot. Ennek nyomán aligha meglepetés, hogy Horváth László tegnap bejelentette: a kártérítésre kötelezettek ezzel a határidővel nem tudják teljesíteni az utalást. Ezért kezdeményezte, az érintettek természetben, képzések formájában kapják meg a kártérítést.

A képviselő egyértelművé tette: a sajtóban megjelent információkkal szemben az említett összeget csak a célzott állami támogatások terhére tudnák kifizetni, ami törvénysértés lenne. Vagy bizonyos pályázati források önrészéből, ám ezt hazai és uniós jogszabályok egyaránt tiltják. A településnek csupán évi negyvenmillió forintnyi saját bevétele van, ami szintén nem áll mindig rendelkezésre. Például most sem. Ráadásul ebből rendre további pályázati önrészeket, kulturális programokat és civil szervezeteket támogat Gyöngyöspata.

Ha valahogy mégis fizetnének, nem jutna forrás bérekre, támogatási pénzeket kellene visszafizetni, leállnának a beruházások, de veszélybe kerülne az orvosi ügyelet és a családsegítő szolgálat működtetése is kistérségi szinten. A bíróság tehát közvetetten más településeket is nehéz helyzetbe hozott – hívta fel a figyelmet Horváth, megjegyezve, a tankerület is csak a dologi kiadások terhére tudná a kártérítés rá eső részét folyósítani. Ez a döntés tehát igazságtalan, egyoldalú, túlzó, békétlenséget és háborús helyzetet szül – üzente a Kúriának a politikus, aki szerint érzékelhetően nő a feszültség. Totális felelőtlenség ez az ítélet, vont mérleget, hozzátéve, a per során eljárási hibákat is vétettek.
Lapzártánkig egyébként kevesebb mint nyolcszázan írták alá a Kúria ítélete mellett kiálló Setét Jenő balliberális roma aktivista petícióját, amelyet Mohácsi Erzsébet, a CFCF vezetője is támogatásáról biztosított. Korábban a Fidesz közölte, a gyöngyöspatai romák mögött a Soros-hálózat politikai és pénzügyi manipulációja áll.

Kapcsolódó írásaink