Belföld

Folytatódhat a vörösiszapper

A csaknem tíz évvel ezelőtt bekövetkezett katasztrófa után a vádlottak és védőik most a Kúriához kívánnak fordulni, ám ennek nincs halasztó hatálya az ítéletet illetően

Több elítélt védője is felülvizsgálati kérelem benyújtását tervezi a vörösiszapperben – tudta meg a Magyar Hírlap. Az ügy több mint kilenc év után sem jut nyugvópontra.

Folytatódhat  a vörösiszapper
A lúgos zagy tíz ember halálát okozta, és kétszázhuszonhét ember sérült meg
Fotó: MH

„A jogerős ítélet ellen felülvizsgálati kérelmet kívánunk előterjeszteni, amelyet legkorábban azután adhatunk be, miután az írásba foglalt ítéletet készhez kapjuk” – közölte lapunkkal Bánáti János ügyvéd, a vörösiszapper elsőrendű vádlottjának jogi képviselője. Bakonyi Zoltán védője hozzátette: a vádlott javára benyújtandó felülvizsgálati kérelemnek nincs jogvesztő határideje. A kérelem indokait nem kívánják a nyilvánosságon keresztül megüzenni a bíróságnak, azt mindenekelőtt a bírósággal kívánják ismertetni. A jogász megjegyezte: tudomása szerint más vádlottak és jogi képviselőik is hasonló lépést fontolgatnak.

A felülvizsgálati indítványnak nincs halasztó hatálya – áll a Kúria honlapján. A Kúria az indítvány elbírálásáig a jogerős ügydöntő határozatban kiszabott büntetés vagy alkalmazott intézkedés végrehajtását, illetve a jogerős ügydöntő határozatban foglaltak teljesítését felfüggesztheti vagy félbeszakíthatja. Vagyis alapesetben Bakonyi Zoltánnak és a többi jogerősen elítélt személynek meg kell kezdenie büntetését, amint a büntetés-végrehajtás kézbesíti számára a behívót.
A Mal Zrt. ajkai telephelyén 2010. október 4-én szakadt át a X. számú vörösiszap-tározó kazetta fala, a nagy sebességgel kiömlő lúgos zagy tíz ember halálát okozta, és 227 személy szenvedett sérüléseket. A lúgos ár elöntött több települést, házakat, közműveket rongált meg, a katasztrófa során több tízmilliárd forintos kár keletkezett. Kipusztult a Torna-patak élővilága, és jelentősen károsodott a Marcalé is. Az ügyben 2012-ben emeletek vádat tizenöt ember ellen. A Veszprémi Törvényszék 2016-ban, több mint háromévnyi tárgyalás után első fokon minden vádlottat felmentett, ám másodfokon a Győri Ítélőtábla új elsőfokú eljárás lefolytatását rendelte el.

Tavaly februárban a Győri Törvényszék a megismételt elsőfokú eljárásban a vádlottak közül tízet elítélt, ötöt felmentett. Az elsőrendű vádlott, Bakonyi Zoltán, a katasztrófáért felelős Mal Zrt. korábbi vezérigazgatója két év hat hónap fogházbüntetést kapott.

A fellebbezések miatt a per a Győri Ítélőtáblán folytatódott, amely decemberben hét vádlott ítéletét súlyosította. Bakonyi Zoltán büntetését négy év börtönre, a másodrendű vádlott, D. József korábbi kétéves fogházbüntetését háromra, az ötödrendű vádlott büntetését két év hat hónap fogházra változtatta.

Kapcsolódó írásaink

Súlyosbított ítélet a vörösiszapperben

ĀB. Zoltán négy év, D. József három év, míg az ötödrendű vádlott hidrátgyártási üzemvezető két év hat hónap fogházban végrehajtandó szabadságvesztést kapott