Belföld

Cser Ágnes: Etikátlan a kamarai javaslat

A szakszervezet is a lépcsőzetes bérfelzárkóztatás mellett tette le a voksát, amit az is indokol, hogy az orvosi- és szakdolgozóibér-fejlesztés arányaiban nem térhet el egymástól

Eddig ötezer rezidens orvossal állapodtunk meg arról, hogy ők nem fogadnak el a munkájuk után hálapénzt, ez egy erőteljes lépés a tisztább viszonyok megteremtéséhez – közölte tegnap Horváth Ildikó államtitkár. Beszélt arról is, rövid időn belül megállapodnának az orvosibér-felzárkóztatásról.

Cser Ágnes: Etikátlan  a kamarai javaslat
Cser Ágnes: Méltatlan az orvos–beteg kapcsolat büntetőjogi megközelítése. Horváth Ildikó: A béremelések magas szakmai munkát tettek lehetővé
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az orvosibérek emeléséről zajló egyeztető tárgyalások eredményeket hoztak, és magas szakmai munkát tettek lehetővé – közölte tegnap Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár. Az ágazati béremelésekről és a folyamatban lévő, a reprezentatív szakszervezetekkel folytatott sztrájktárgyalások napokban tartott újabb fordulójáról azt mondta, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) új vezetése által elkészített orvosibér-javaslatot még a többi partnerrel is egyeztetni kell. Horváth Ildikó beszélt arról is, a hálapénz adását és elfogadását döntően etikai kérdésnek tartják, és meglepődtek a MOK javaslatán, amely szerint büntetni kellene a paraszolvenciát, kriminalizálva azt. Hozzátette, a Markusovszky Lajos Ösztöndíjprogram keretében eddig ötezer rezidens orvossal állapodtak meg, miszerint ők nem fogadnak el hálapénzt, szerinte ez egy erőteljes lépés a tisztább viszonyok megteremtéséhez.

„Etikátlannak, igazságtalannak, elkapkodottnak és zavart keltőnek tartom az orvoskamara hálapénzre vonatkozó javaslatát” – jelentette ki egyértelműen a sajtótájékoztatón ugyancsak jelen lévő Cser Ágnes.

A Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ EDDSZ) elnöke szerint rendkívül méltatlan egy neves köztestülettől a beteg–orvos kapcsolatnak ilyen módon való, büntetőjogi megközelítése. Mint fogalmazott, a szakszervezet is a lépcsőzetes bérfelzárkóztatás mellett tette le
a voksát, amit egyébként az is indokol, hogy az orvosi- és szakdolgozóibér-fejlesztés arányaiban nem térhet el egymástól, mert az káros, a betegek rovására generálna feszültséget.

Cser Ágnes aláhúzta, üdvözlik a kormány azon döntését, hogy befogadta a 2004-ben született sztrájkköveteléseket. Ezzel kapcsolatban külön hangsúlyozta, erről a követelésről a korábbi négy „szoclib kormány” nem volt hajlandó érdemben tárgyalni – alapvetően ez a merev elzárkózás vezetett az orvosok és szakdolgozók elvándorlásához. Cser Ágnes jelezte azt is: rövid időn belül szeretnének megállapodni az orvosi bér felzárkóztatásáról, és fontos, hogy a 2020-as költségvetésben erre már legyen forrás. Hozzátette, várják az orvosi kamara bértáblaajánlatát, mert eddig azt nem küldték el számukra, hogy érdemben meg tudják vitatni. A tárgyalások február 3-án folytatódnak.

A MOK javaslata kapcsán tegnap megszólalt Dénes Tamás, a Magyar Rezidensszzövetség (MRSZ) volt elnöke is. Úgy fogalmazott, csak abban az esetben támogatná a hálapénz kriminalizálásának a bevezetését, ha az orvosi és ápolói bérek a tisztességes és elvárt szintre emelkednek.

A humántárca ezzel kapcsolatban tájékoztatásul azt is közölte, 2010-hez képest az egészségügyibér-emelésre fordított források összege majdnem a duplájára nőtt, az orvosok átlagos bére több esetben is két-háromszorosára bővült.
Példaként hozták fel, hogy egy négy–hatéves jogviszonnyal rendelkező szakorvos átlagkeresete a 2010-es 251 000 forintról tavaly 715 308 forintra emelkedett. Egy hét-kilenc éve praktizáló szakorvos fizetése ugyanezen idő alatt 280 796 forintról 760 909 forintra nőtt. Szintén jó példa, hogy egy csaknem húsz éve praktizáló doktor a csaknem tíz évvel ezelőtti 364 744 helyett tavaly már 865 833 forintot vihetett haza.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom