Belföld

Révbe érhet Jakab Péter puccsa

Az antigyucsányistaként induló Jobbik készen áll arra, hogy Gyurcsány Ferencék szövetségese legyen

Január 25-én tartja tisztújítását az egykoron szélsőjobboldali múlttal bíró, ma már balliberálisokkal kokettáló párt, a Jobbik. Az elnöki pozícióért vívott küzdelemben szinte borítékolható Jakab Péter frakcióvezető győzelme, pártbeli ellenfelei visszavonulót fújtak.

Révbe érhet Jakab Péter puccsa
Z. Kárpát Dániel és Varga-Damm Andrea alelnök, Sneider Tamás pártigazgató lehet
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Nem alakult zökkenőmentesen a Jobbik Magyarországért Mozgalom tisztújítása. A párt elnöksége a számukra tragikus eredménnyel záruló tavaly májusi európai parlamenti választás után döntött egy őszi, előre hozott tisztújításról. Novemberben úgy tűnt, annak ellenére, hogy Lokody Levente és a párt ország­gyűlési képviselője, Varga-Damm Andrea is beszállt a pártelnökségért folytatott harcba, mégis Jakab Péter lesz a befutó. Csakhogy a párt választmánya nem sokkal a tisztújítás előtt leszavazta a frakcióvezető javaslatait, hogy például két év helyett két és fél évre kapjon elnöki mandátumot, vagy hogy egyedül jelölhesse ki az alelnökeit. A kongresszust végül jövő szombaton tartják.

Hogy miért halasztották ez idáig a Jobbik tisztújítását, az nagyrészt annak tudható be, hogy 2019-ben komoly hatalmi harc bontakozott ki Jakab és a volt parlamenti képviselő, Szávay István köre között. Információink szerint azonban mostanra eldőlt, hogy a frakcióvezető „balliberális puccsa” révbe ér.

Ahogy arról az Origo írt kedden, Jakab nem hagyta annyiban, hogy Szávay megerősödött a párton belül. Az antiszemita megnyilvánulása miatt kibukott ország­gyűlési képviselő a Jobbikhoz ezer szállal köthető Magyar Szív – Magyar Szó alapítványnál kötött ki a 2018-as parlamenti választások után, nem sokkal később pedig a szervezet budapesti főtárgyalója lett. Szávay pozícióját jól mutatta, sajtóinformációk szerint Szabó Gábor pártigazgatóval közösen buktatták meg Jakab novemberre tervezett hatalomátvételét. Csakhogy Szabó időközben visszavonult, Szávay bizalmasa, Bana Tibor parlamenti képviselő pedig bejelentette, nem indul a Jobbik alelnöki posztjáért, Baloghné Seres Krisztina, a párt tizenöt éve meghatározó főjogásza pedig felmondott, így a jelek szerint szinte minden akadály elhárult Jakab elnöksége elől.

Úgy tudjuk, a Szávay-féle kör visszavonulót fújt, jelenleg hatalomátmentés zajlik a Jobbikon belül, és ha Jakab Péterék megtűrik Szabó Gábort a milliárdos vagyon felett őrködő pártalapítvány élén, véget ér a majd egy évig tartó küzdelem. Informátorunk szerint akkor sem történt volna újabb irányváltás a pártban, ha netalán Szávay István köre került volna ki győztesen, hiszen a korábbi parlamenti képviselő is támogatott olyan balliberális demonstrációkat, mint például a Soros-egyetem melletti szimpátiatüntetés. Azt azonban leszögezhetjük: Jakab Péternél fundamentalistább vezetője még nem volt a Jobbiknak. A hatalmi harcok mellett az Origo arról is írt, a párt országgyűlési frakciója több százezer forintos bónuszokat osztott ki a Jakabot támogató munkatársak között. Azok, akik nem kívántak részt venni ebben a küzdelemben, akik nyíltan kiálltak Szávay mellett, nem kaptak jutalmat. Ezt erősítheti, hogy a párt korábbi emblematikus figurája, Volner János is beszélt a jelenségről. Az pedig, hogy Jakab pénzeket osztogathat, annak fényében érdekes, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) korábban jelentős pénzbüntetést szabott ki a Jobbikra, ami miatt az elnökség azt is megszellőztette, hogy megszűnhet a párt. Nem így történt. Sőt megjelentek a Jobbikban olyan személyek, akiknek korábban semmi közük nem volt a párthoz. Említésre méltó Radnai László neve, aki dolgozott már az SZDSZ-nek, jelenleg pedig kapcsolatban áll Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalmával.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom