Belföld

Független célvizsgálat a Szeviép-per bírái miatt

Botka László polgármester elítélt kollégái továbbra is fontos tisztségeket töltenek be a szegedi városházán, a Fidesz rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi

Újabb botrányos fejlemény látott napvilágot a Szeviép-per vádlottjait felmentő törvényszéki bírói tanács kapcsán. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke független célvizsgálatot rendelt el.

Az első fokon elítélt, majd másodfokon felmentett Szeviép-vezetők bírósági botránya kapcsán újabb fejleményre derült fény: a bírói tanács egyik tagjának résztulajdonában álló cég ugyanis nem csupán a Botka László vezette szegedi városházától kapott megrendeléseket, hanem Baks önkormányzatától is. Nové Ágnes bírónő cége, az Éptárker Kft. – a Pesti Srácokban nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint – nyolc beruházás megvalósításának közbeszerzését nyerte el, összesen több mint félmilliárd forint értékben. Csakhogy kiderült, hogy Nové Ágnes volt az a bírónő, akia Csongrád megyei község egyik önkormányzati képviselőjét adócsalás miatt elítélte. A bírónő családi cége korábban nem kapott munkát a településen, ám az ítélet óta szinte az összes beruházásra ők kaptak megbízást.

Nové Ágnes cége a szegedi önkormányzattól is nyolcszázmillió forint értékben kapott megrendelést, a bírói tanács elnöke pedig egy önkormányzati lakást vásárolhatott meg Szeged belvárosában kedvezményesen. Az őket a Szeviép-per bíráinak kijelölő büntetőkollégium helyettes vezetőjével szemben – akinek élettársa a Szeviép-per egyik vádlottjának védője – fegyelmi eljárás indult, a továbbiak kivizsgálásával a Szegedi Törvényszék megbízott elnökét bízta meg Senyei György Barna, az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Mint megtudtuk, az OBH elnöke e héten független vizsgálóbizottságot állított fel, a célvizsgálat lefolytatásának irányítására Ribai Csillát, a Fővárosi Ítélőtábla elnökét jelölte ki.

Schiffer András, az LMP egykori társelnöke  a Szeviép-perben eddig kiderültek kapcsán azt mondta az ATV-ben, a rendszerváltoztatás óta ez a legsúlyosabb botrány, ami az igazságszolgáltatást érinti. A három bíróból kettővel szemben merültek fel integritási problémák, plusz azzal a bírósági vezetővel szemben, aki szignálta az ügyet – hangsúlyozta Schiffer.

Közben a Szegeden ingyenesen osztogatott parkolóbérletek kapcsán múlt héten jogerősen elítélt szegedi városvezetők ügyében a Fidesz rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi – mondta lapunknak Tápai Péter frakcióvezető. Ennek oka, hogy az egyik elítéltet, a városháza volt főjegyzőjét, Mózes Ervint egy szegedi önkormányzati cég igazgatósági elnökének nevezték ki, míg egy másik terhelt, Botka László polgármester volt kabinetfőnöke jelenleg is tagja a városvezető kabinetjének – indokolt Tápai.

Kapcsolódó írásaink

Belső vizsgálat a bíróságon

ĀFegyelmi eljárás indult a Szeviép-per bíráit kijelölő büntetőkollégium-vezető-helyettessel szemben a Szegedi Törvényszéken, az ügy harmadfokon folytatódik a táblabíróságon