Belföld

Újabb leleplezett balos csúsztatás

Karácsony és a Népszava is tévesen vádolta meg a kormányt a főváros uniós támogatásának megakadályozásával

Cáfolta az Innovációs és Technológiai Minisztérium, hogy Budapest a jövőben a kormány politikájának eredményeként nem juthat uniós forráshoz. A Népszavában jelent meg erről írás, azt taglalva, hogy a következő években nem jut pénz a fővárosnak, mert a kormány büntetni akarja. Ehhez az Origo szerint hamis térképet is csatoltak.

Újabb leleplezett balos csúsztatás
Karácsony Gergely alighanem ígéretei be nem tartásáról akarja elterelnia figyelmet próbálkozásával
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A tárca ezzel szemben nyilvánosságra hozta a dokumentumot, amely világosan rögzíti, a kormány éppen hogy prioritásként kezeli a fővárost. Ezt egyébként az a megállapodás is alátámasztja, amelyet Orbán Viktor még Tarlós Istvánnal kötött. Uniós támogatásokat egyébként a főváros a brüsszeli szabályok miatt eleve nem kaphat, tekintve, hogy nem elmaradott régió. Sőt.

Ugyanez a rémhírkeltési hullám lezajlott korábban az egészségügyi fejlesztések kapcsán is: az előző uniós támogatási ciklusban ugyanis Brüsszel kifejezetten a vidéki beruházásokat támogatta, így juthattak a nem fővárosi kórházak összességében ötszázmilliárd forintos fejlesztési forráshoz. Akkor a fővárosi egészségügy elhanyagolását vizionálták az ellenzéki hangok, amely régió most összességében hétszázmilliárd forintnyi fejlesztési pénzhez jut, immár hazai forrásból.

Nem mellékes, hogy a most záruló hétéves támogatási ciklust követő új brüsszeli költségvetés még el sem készült, így egyrészt nem lehet tudni, mennyi forrás jut majd Budapestnek onnan, másrészt, annyi biztos: a magyar fővárostól legfeljebb az EU vehet el pénzt. Miután a minisztérium egyértelműen cáfolta a Népszava írását, Karácsony Gergely Facebook-oldalán mégis azt állította, személyesen látta a repülőn Palkovics Lászlót, amint Brüsszelbe ment tárgyalni arról, hogyan vegyenek el pénzt Budapesttől.

Ám az innovációs tárcavezető nem erről, hanem a hetes cikkelyről tárgyalt ott, amelyről később Kovács Zoltán kormányszóvivővel és Varga Judit igazságügyi miniszterrel be is számoltak.

Kapcsolódó írásaink

Karácsony klímahisztije

ĀA fővárosi klímastratégiát tájépítészek, mérnökök, közgazdászok, meteorológusok, valamint geográfusok állították össze, és 2018. április 25-én hagyta jóvá a Tarlós vezette közgyűlés