Belföld

Képmutató Szél kérdése a fogyatékkal élőkről

Meg sem szavazta a gyodot, mégis háborog

A kormány kiemelten kezeli a fogyatékossággal élő embereket és a tartós beteg családtagjaikat ápolókat – hangsúlyozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára Szél Bernadett, független parlamenti képviselő írásbeli kérdésére válaszolva.

Képmutató Szél kérdése a fogyatékkal élőkről
Rétvári Bence: Egyre nő a támogatás
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az ellenzéki politikus arra volt kíváncsi: „Tervezi-e a kormány, hogy a költségvetési maradványpénzekből a fogyatékossággal élők, otthonápolók és szociális dolgozók számára biztosít pluszforrásokat?” Az államtitkár emlékeztetett: Szél szavazatával nem támogatta az Országgyűlésben a gyermekek otthongondozási díjának, a gyodnak a bevezetését, ami képmutató magatartását jelzi. Rétvári aláhúzta: 2010 óta a fogyatékossággal élő embereket segítő szervezetekre fordított kormányzati támogatás a duplájára, az ápolási díjra fordított dotáció a háromszorosára nőtt, utóbbi ebben az évben tovább emelkedve már eléri az 55 milliárd forintot. A kormánypárti politikus rámutatott, hogy a fentiek mellett bevezették a gyodot, amelynek összege jelenleg havi bruttó 123 ezer forint, ám 2022-ig folyamatosan emelkedik majd, amíg el nem éri az akkori minimálbér szintjét. Kiemelte: 2010 és 2019 között 84 százalékkal emelkedtek a bérek a szociális ágazatban.

A minimálbér és a garantált bérminimum emelkedésével járó többletkiadásokat továbbra is átvállalja a kormány az önkormányzati, az egyházi és a civil fenntartású szociális intézményektől, tette hozzá. A hozzájárulás ettől az évtől kezdve beépül az állami támogatásba, ezzel csökken az intézmények adminisztrációs terhe, „működésük pedig kiszámíthatóbb és stabilabb lesz”. A költségvetésben szerepel az erre a célra szánt mintegy 40 mil­liárd forint.

Kapcsolódó írásaink

Szél Bernadett ismét alaptalanul riogat

ĀA fóti gyermekotthon működési támogatását a 2020. évi költségvetési törvény is tartalmazza, amit azonban az ellenzék nem szavazott meg – mutatott rá Rétvári Bence

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom