Belföld

Karácsony klímahisztije

A fővárosi klímastratégiát tájépítészek, mérnökök, közgazdászok, meteorológusok, valamint geográfusok állították össze, és 2018. április 25-én hagyta jóvá a Tarlós vezette közgyűlés

Miután a kormány elfogadta azt a dokumentumot, amely 2030-ig határozza meg Magyarország energia- és klímapolitikai prioritásait, Karácsony Gergely bejelentette csodafegyverét, a klímakonzultációt. Összehasonlítottuk, mit tett eddig a „zöld” főpolgármester a környezetért, és mit tett annak idején Tarlós István és a regnáló kormány.

Karácsony klímahisztije
Karácsony a többi ellenzéki polgármesterjelölttel és hordozható kampányfáikkal
Fotó: Facebook

„Valódi klímakonzultációt” indított a Párbeszéd a globális vészhelyzetről, ezt Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán is bejelentette. Szerinte a dokumentum azt a célt szolgálja, hogy meghallgassa a magyar emberek véleményét a veszélyről és a tennivalókról. Már első olvasatra is érdekes, hogy éppen az a Karácsony Gergely mondja, hogy fontos a konzultáció és az emberek véleménye, aki a kormány által korábban indított nemzeti konzultációkat olyan hevesen kritizálta. A dokumentumban olyan szájbarágós válaszokkal megspékelt kérdések szerepelnek, mint „Egyetért azzal, hogy az éghajlatváltozásért, a klíma egyensúlyának helyreállításáért, az emberiség fenntartásáért mindenkit közös felelősség terhel?” vagy „Ön szerint milyen lenne a helyes kormányzati hozzáállás a megújuló energiaforrásokhoz?”

A kérdőív értelménél már csak az a nehezebb kérdés: mit tett Karácsony Gergely eddig a környezetvédelemért, és mi az, amit a klímára állítólag fittyet hányó elődje, Tarlós István, illetve a jelenleg is regnáló Fidesz-kormány megtett. Kezdjük előbbivel: a fővárosi klímastratégiát 2018. április 25-én hagyta jóvá az akkori, Tarlós István vezette fővárosi közgyűlés. A csaknem százhetven oldalas dokumentumot tájépítészek, mérnökök, közgazdászok, geográfusok és meteorológus szakemberek állították össze, tartalmaz részletes klímavédelmi jövőképet, konkrét intézkedési csokrot az üvegházhatás csökkentésétől a dekarbonizációs teendőkön át az értékmegőrzésig.  Részletes finanszírozási terv is tartozik hozzá, érthető tehát, hogy Karácsony erről kevésbé szeret beszélni, tekintve, hogy eddig a klímavészhelyzet kihirdetésén túl sok mindent nem tett és nem is helyezett kilátásba a konkrétumok szintjén a klímavédelem érdekében. Ezzel szemben egészen tavaly októberig Budapesten nagyszabású faültetési program zajlott, többször szigorították a szmogrendeletet, a régi, szennyező autóbuszokat környezetkímélőre cserélték, és még hosszan lehetne folytatni a sort.

A kormány éppen előző héten fogadta el a jelenlegi Nemzeti Energiastratégiát felváltó új dokumentumot, amely 2030-ig határozza meg Magyarország energia- és klímapolitikai prioritásait, 2040-es kitekintéssel. Ennek alapján az Innová­ciós és Technológiai Minisztérium az év végéig dolgozza ki a hosszú távú, átfogó, a 2050-es klímasemlegesség eléréséhez szükséges nemzeti fejlődési stratégiát, amelynek alapelveit a kormány szintén elfogadta.

Kapcsolódó írásaink