Belföld

Egy év börtönre ítélte a bíróság Hunvaldot

Kitöltötte büntetését az előzetesben az egykori erzsébetvárosi szocialista polgármester

Folytatólagosan elkövetett jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelésben mondta ki bűnösnek Hunvald Györgyöt a bíróság hétfőn. Az egykori erzsébetvárosi polgármester egy év letöltendő börtönt kapott, ám fellebbez.

A hazai igazságszolgáltatás legkülönösebb büntetőeljárása fejeződött be első fokon – még nem jogerősen – hétfőn a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB). Ezen a szavak kiséretében hirdette ki a bíró az ítéletet Hunvald György, egykori VII. kerületi volt szo­cialista polgármester perújítás révén folytatott büntetőperében tizenegy évvel az eljárás megkezdését követően.

Emlékeztetőül: Hunvaldot az erzsébetvárosi ingatlanpanamában felmentették, ugyanakkor lakáskiutalások és az önkormányzatnál kötött megbízási szerződések kapcsán hivatali visszaélésért jogerősen egy év börtönbüntetésre ítélték. Ez 2014-ben történt, és a Kúria azt indítványozta, hogy a Hunvalddal szemben még folyamatban lévő eljárásokat – amelyek a vád szerint fiktív tanácsadói szerződések miatt folytak – egyesítse a másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla. Ám ezt a táblabíróság nem akceptálta. Hunvaldot ekkor a tanácsadói szerződések ügyében Szegeden elítélték, míg a másik eljárásban, a zuglói és a VII. kerületi „keresztszerződések” kapcsán a fővárosban felmentették. Ebből következtek eljárásjogi bonyodalmak, amelynek folytán a Kúria – helyt adva Hunvald védője indítványának – hatályon kívül helyezte a két és fél év börtönbüntetés. Ez vezetett el az ügyészség perújításához a tanácsadói szerződéseknél, amely tegnap zárult le első fokon a PKKB-n. A bíróság négy, Hunvald György által megkötött tanácsadói szerződésről mondta ki, hogy azok fiktívek voltak, tényleges teljesítés nem történt, s ezzel a volt szocialista politikus a VII. kerületi önkormányzatnak huszonnyolc millió forint vagyoni hátrányt okozott.

A bíróság a volt politikust egy év szabadságvesztésre ítélte, s kimondta azt is, mivel Hunvald György két és fél évet töltött előzetes letartóztatásban, ezért büntetése kitöltöttnek tekinthető. Súlyosbító körülményként értékelte a bíróság, hogy a cselekményeket az egykori polgármester közszereplőként – méghozzá országosan ismert közszereplőként –, folytatólagosan és több szerződést érintően követte el. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe az azóta eltelt időt, és azt is, hogy kiskorú gyermeket kell eltartania.

Szabó Zoltán volt szocialista országgyűlési képviselőnek, a polgármesteri poszton Hunvald VII. kerületi elődjének ingyenesen juttatott mobiltelefon-használat kapcsán a bíróság felmentette a vádlottat, akinek mellékbüntetésként huszonhétmillió forintot kell megfizetnie a VII. kerületi önkormányzatnak okozott kárért. A volt polgármestert egy évre a közügyek gyakorlásától is eltiltotta a bíróság.

Hunvald György, aki az utolsó szó jogán eljárásjogi hibákra hivatkozva a büntetőeljárás megszüntetését kérte, az ítélet kihirdetése után fellebbezést jelentett be. Hasonlóan cselekedett a vádhatóság képviselője, részben az ítélet súlyosbítását, hosszabb idejű szabadságvesztés kiszabását, részben a bűnösség megállapítását kérte Killik Jenő, az SZDSZ volt zuglói frakcióvezetője tanácsadói szerződése kapcsán. A Szabó Zoltánnak juttatott telefon miatt úgyszintén a bűnösség megállapítása érdekében nyújt be fellebbezést az ügyészség.

Kapcsolódó írásaink

Botka, Hunvald és a többiek

ĀNem Szanyi Tibor az egyetlen emblematikus figura, aki az elmúlt időszakban kilépett az MSZP-ből. Legutóbb, tavaly október végén Botka László szegedi polgármester, egykori miniszterelnök-jelölt távozott a szocialista pártból

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom