Belföld

Bővült idén a falusi otthonteremtési támogatás

Áfa-visszatérítés

Ötmillió forintos összeghatárig áfa-visszatérítési támogatás jár a kistelepüléseken építkezőknek január elsejétől, ezt nemcsak új ház építésére, hanem meglévő otthon korszerűsítésére, felújítására, bővítésére is igénybe lehet venni – mondta el sajtótájékoztatóján Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Kiemelte, az áfavisszaigénylés-támogatás gyermekvállalástól és korhatártól függetlenül igényelhető, az áfa-visszaigénylést pedig a falusi csokkal együtt is fel lehet használni. Megközelítőleg kétezer-ötszáz településen lehet igénybe venni a falusi csokot, amely akár tízmillió forint vissza nem térítendő támogatást is jelenthet. November végéig több mint ötezer támogatási igényt fogadtak be a pénzintézetek. Az ellenzéki kritikákra – miszerint a falusi csokot a Balaton-felvidéken és a budapesti agglomerációban kérelmezik – a kormánybiztos úgy reagált, ezen települések zömében nem is lehet igénybe venni a támogatást, az csak ott igényelhető, ahol tartósan csökken a népesség.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom