Belföld

Semmilyen forrást nem vesz el a kormány Budapesttől

A kormány semmilyen forrást nem vesz el Budapesttől, ezt legfeljebb Brüsszel teszi meg - közölte a Innovációs és Technológiai Minisztérium. A tárca közlése szerint nem igaz a Népszava EU támogatások megvonásáról szóló cikke.

Semmilyen forrást nem vesz el a kormány Budapesttől
A kormány semmilyen forrást nem vesz el Budapesttől, ezt legfeljebb Brüsszel teszi meg - közölte a Innovációs és Technológiai Minisztérium hétfőn
Fotó: AFP

A tárca tájékoztatása szerint a kormány semmiféle döntést nem hozott a következő uniós pénzügyi ciklus forrásainak felhasználásáról, leginkább azért, mert a 2021-2027-es közös költségvetésről még nincs megállapodás, az Európai Bizottság és a tagállamok álláspontjai távoliak.

Budapest ahogy eddig, a jövőben is a brüsszeli bürokraták által meghatározott keretek között, az általuk megszabott feltételek mentén juthat támogatásokhoz - fűzték hozzá.

Hangsúlyozták: a Magyarországnak járó forrásokat éppen Brüsszel akarja elvenni a kohéziós alap tervezett, igazságtalan csökkentésével.

A magyar álláspont szerint elfogadhatatlan, hogy a gazdagabb tagállamok a közép-európai országok rovására kapjanak többet a közös költségvetésből - áll a közleményben.

Fürjes Balázs államtitkár szerint fake news, hogy a kormány megvonná az uniós forrásokat a fővárostól

Megszólalt az ügyben és cáfolta a Népszava értesülését Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár is. 

Az államtitkár fake newsnak tartja, hogy a kormány megvonná az uniós forrásokat a fővárostól a 2021-2027-es finanszírozási időszakban. Fürjes Balázs a Népszava hétfői számában megjelent írásra reagálva azt közölte: ilyen kormányzati előterjesztés nincs, ilyen döntés nem született.

A hír teljesen alaptalan - mondta Fürjes Balázs, rámutatva arra, hogy még nem született döntés a 2021-2027 közötti európai uniós (EU-s) költségvetésről, annak szerkezetéről és a pénzügyi felhasználás szabályairól sem. Az unióban még egyetlen kormány sem hozhatott döntést a saját nemzeti forráselosztásáról - tette hozzá.

Az államtitkár elmondta, 2010 és 2020 között az Orbán-kormány döntésének köszönhetően nagyon komoly uniós források áramoltak Budapestre, elsősorban a fővárosi közlekedés javítására.

Példaként említette, hogy az 1-es és a 3-as villamos felújítására és meghosszabbítására 55 milliárd forint, a budai fonódó villamoshálózat kiépítésére 16 milliárd, a Széll Kálmán tér felújítására, a 4-es metró megépítésére, valamint a 3-as metró felújítására és járműcseréjére összességében több százmilliárd forint állt rendelkezésre.

Kiemelte: eddig is elkötelezettek voltak és elkötelezettek is maradnak Budapest fejlesztése iránt. Ezt az elmúlt években tettekkel bizonyították, és az új városvezetés mandátuma átvételekor a kormány leszögezte: együttműködésre, korrekt partneri viszonyra készül. "Budapest nem lehet csatatér, ez a budapestiek érdeke" - fogalmazott az államtitkár.

A Népszava cikkében megjelent állításokkal szemben ugyanakkor születtek olyan kormányzati döntések, amelyek előzetesen leszögezték, hogy bizonyos budapesti projekteknek részesülniük kell majd a 2021-2027-es uniós ciklus forrásaiból - közölte Fürjes Balázs.

Az államtitkár az uniós forrásokból megvalósítandó projektek között említette a teljes HÉV-hálózat több százmilliárd forintból megvalósuló felújítását, a HÉV-járműpark cseréjét és a soroksári Duna-ág rekultivációját legalább 80 milliárdból.

Korábban a Népszava azt írta, a kormány célterületeket jelölt meg, hol használná fel az EU-s támogatásokat, Budapest pedig a lap nem hivatalos forrásból származó információi szerint nem szerepel ezek között. Jávor Benedek, Budapest Főváros Brüsszeli Képviseletének vezetője  ezzel összefüggésben úgy vélte, egyértelműen kiolvasható kormányzati szándék, hogy az operatív programok struktúrájának átrendezésével telejes megszüntetnék a főváros EU-támogatását, ami egyenlő lenne Budapest pénzügyi kivéreztetésével. A lap felvetéseire reagálva azonban az ATV hétfő reggeli műsorában Palkovics László az ITM  vezetője határozottan azt közölte, hogy nem létezik olyan kormányzati álláspont , mint amire  Népszava hivatkozik, illetve az egyébként is teljes képtelenség, hogy Budapest semmilyen EU-s pályázati forráshoz se juthasson. 

A Népszava fals információi alapján Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára máris az Európai Bizottsághoz fordult.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink