Belföld

Megtévesztéssel terjeszkedik a szcientológia Budapesten

Magasabb fokozatra kapcsolta toborzómunkáját a szcientológia: az iskolákba küldött oktatóanyagok után ezúttal közvetlenül a lakosságot szólítja meg a szervezet - írja vasárnapi cikkében a Mandiner.

Megtévesztéssel terjeszkedik a szcientológia Budapesten
Gyakran nem könnyű felismerni a szcientológusok megtévesztő toborzómódszereit
Fotó: MH

A lapnak korábban nyilatkozott Dudás Diana, aki több évet töltött el a szervezet felsőbb szintjein. Dudás elmondta, a szcientológia rendszeresen dolgozik bújtatott toborzómódszerekkel, melyeket nem könnyű felismerni. Sokáig maga a szcientológia szó sem hangzik el, csak személyiségfejlesztő könyvekkel, tanulást segítő képzésekkel, vagy épp drogprevenciós tevékenységgel találkozik az ember.

Éppen a drogprevenció az egyik olyan témakör, aminek segítségével már az iskolákba is eljutottak a szcientológusok. A cikk emlékeztet rá, hogy akkor a KLIK közleményben figyelmeztette az igazgatókat, tavaly azonban újabb botrány robbant ki, amikor a szervezet életvezetési tanácsokat tartalmazó könyveket és DVD-ket juttatott el az oktatási intézményekbe. Emellett a tanároknak az erőszakmentes kommunikációról szóló képzést is tartottak, ahol viszont eltitkolták a résztvevők elől, hogy valójában a szcientológia a tanfolyam szervezője.

Mostanában úgy tűnik, hogy az iskolák mellett új terepen is próbálja megszólítani az embereket a szervezet: néhány hete az újbudai lakosoknak küldtek ki szóróanyagokat, amelyek egy a szcientológiáról szóló videógyűjtemény megtekintésére invitálnak.

Szórólapot küldtek az újbudai lakosok postaládáiba a szcientológusok
Szórólapot küldtek az újbudai lakosok postaládáiba a szcientológusok
Fotó: Mandiner

A Magyarországi Szcientológia Egyház jelenleg vallási tevékenységet végző szervezetként működik, így állami normatívában nem részesül, de bizonyos adókedvezményeket igénybe vehet. Néhány éve adatokkal való visszaélés miatt negyvenmillió forint adatvédelmi bírsággal sújtották szervezetet.

Az adatvédelmi eljárás mellett bűnügyi nyomozás is folyamatban van ellenük kuruzslás, személyes adattal való visszaélés és kémkedés gyanúja miatt.

Kapcsolódó írásaink