Belföld

Balliberális mítoszokat oszlatott el Orbán Viktor az évadnyitón

Hétértékelő. A klímavédelmi stratégia nem ideologikus látványkommunikáció, hanem szakpolitikai koordináció kérdése. E területen pedig a kormány jól teljesít – mutatott rá Deák Dániel

Vége a kampányhangulatnak, a kormányfő által meghirdetett cselekvési tervek megvalósítása nyomán 2022-re a többség számára világossá válhat, hogy az országépítők a nemzeti oldalon találhatók, míg az ellenzéki térfélen jobbára csak a romboláshoz értenek a vízió nélküli politikusok – mondta lapunknak Deák Dániel politikai elemző.

Balliberális mítoszokat oszlatott el Orbán Viktor az évadnyitón
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Orbán Viktor múlt csütörtöki nemzetközi sajtótájékoztatója elindította a 2020-as politikai szezont, és egyben feladta a leckét az ellenzéknek. A miniszterelnök olyan összefogó képet adott a hazai és külföldi folyamatokról, amire igen kevesen képesek Magyarországon – jelentette ki Deák Dániel politológus. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint a kormányfő olyan bejelentéseket is tett, amelyekkel kihúzta az ellenzéki pártok és a vele kritikus sajtó méregfogát. Mint Deák fogalmazott, innentől kezdve nehéz lesz nevetés nélkül azt állítaniuk, hogy a magyar kormány ne foglalkozna a klímavédelemmel, ne áldozna az egészségügyre vagy például azt, hogy nem célja a szegénység felszámolása. A kormányfőnek sikerült ezeket a hamis balliberális mítoszokat eloszlatnia – vélekedett az elemző.

Deák Dániel hangsúlyozta, a kormány a nemzeti energia- és klímavédelmi stratégia elfogadásával bebizonyította, hogy míg a hazai balliberálisok a környezetvédelem ügyét arra használják, hogy minden létező felületen hirdessék Brüsszel-párti, bevándorlást támogató politikájukat, család- és nemzetellenes elképzeléseiket, addig a nemzeti oldal cselekszik ebben a kérdésben. A környezetvédelem ügye ugyanis nem ideologikus látványkommunikáció, hanem szakpolitikai koordináció kérdése. E területen pedig a jobboldali magyar kormány kifejezetten jól teljesít, elég arra gondolni, hogy hazánkban szinte egyedülálló módon úgy nő a bruttó hazai össztermék, hogy évi 130 ezer tonnával sikerül csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátásunkat – mutatott rá az elemző.

A kormányfő egészségügyi bejelentései pedig azt jelzik, hogy a nagyszabású vidéki kórházfejlesztéseket követően azokon a területeken is bekövetkezik a pozitív irányú változás, ahol ez idáig nem került rá sor. Ráadásul várhatóan a kórházak adósságfelhalmozásának több évtizedes problémáját is megoldja a kormány az idei évben – jegyezte meg Deák. Szintén pozitív és a baloldal által egyáltalán nem támadható lépés, hogy a nemzeti oldal a szegénység teljes megszüntetését tűzte ki célul, amelynek köszönhetően az elmúlt években már több százezer ember került ki a kilátástalan helyzetből.

Az elemző kitért arra, hogy a kormány előtt két dolgos év áll, miután vége a kampányhangulatnak. Ez azt jelenti, hogy idén a botrányok és pártpolitikai csatározások helyett a szakpolitikai kérdések kerülnek előtérbe. Hozzátette: ha a kitűzött célokat sikerül elérni, 2022-re a többség számára világossá válhat, hogy míg az országépítők a nemzeti oldalon találhatók, addig az ellenzéki térfélen csak a romboláshoz értenek a vízió nélküli politikusok, akik arra is képesek, hogy a bíróságokat befolyásolják annak érdekében, hogy ne derüljön fény bűnösségükre.

Deák Dániel úgy vélekedett, ez történhetett a Szeviép-ügy kapcsán is, hiszen kiderült, a csődbűntettben eljáró bírói tanács tagjai több vonalon haszonélvezőivé váltak a szegedi önkormányzati, városházi kapcsolataiknak. Ahogy Orbán Viktor is fogalmazott, a korrupció gyanúját el kell tüntetni a magyar bíróságok körül, a jogszabálysértést pedig határozottan ki kell vizsgálniuk a hatóságoknak.

Kapcsolódó írásaink

Újra a kettős mérce

ĀHétértékelő. „Ha csak a gyanú árnyéka vetődik egy közülük való személyre, azt a balliberálisok azonnal megvédik olyan ügyekben, amiért mindenki mást meg szoktak hurcolni”

Sikert arattunk az uniós csúcson

ĀHétértékelő. Számunkra jó megállapodás született klímaügyben, így a nyugati hibákat sikerül elkerülni, és még a finanszírozás is rendeződik – hangsúlyozta Kiszelly Zoltán