Belföld

Teljesen eltűnt a baloldali értékrend az MSZP-ből

A Jobbikkal történő szövetkezés tette be a kaput Szöllősi Istvánnénál, a pedagógus szakszervezet egykori főtitkára még decemberben hagyta ott a szocialistákat

Egy baloldali párt a saját sírját ássa a megszorító csomagokkal, édes mindegy, hogy a névadóját Bokrosnak, Békesinek, Gyurcsánynak vagy Bajnainak hívják – mondta lapunknak az MSZP-ből Szanyi Tiborral szinte egy időben távozó Szöllősi Istvánné volt ország­gyűlési képviselő, a pedagógus szakszervezet egykori főtitkára.

Teljesen eltűnt a baloldali értékrend az MSZP-ből
Szőllősiné többször is csalódott volt pártjában
Fotó: Facebook

– „Nem vagy egyedül Tibor!” – így üzent az MSZP-ből kilépő Szanyi Tibornak, s bejegyzéséből az is kiderült, decemberben 13-án távozott abból a pártból, amelynek alapítója volt. Miért?

– Tévedésből szoktak a párt alapítói közé sorolni. Az igaz, hogy az értékrendem a baloldali, így lehettem a pedagógus szakszervezet főtitkára, 1994-től pedig az MSZP-frakció tagja az Országgyűlésben, de 1998-ig nem voltam a szocialista párt tagja. Amikor elveszítették a választást, akkor léptem be.

– Parlamenti képviselőként 1995-ben a Bokros-csomag kapcsán súlyos vitái voltak a szocialistákkal. Innen nézve nem tűnik logikus lépésnek a belépése.

– Valóban nem. Ám abban az MSZP-ben még voltak olyanok, akiknek az értékrend is számított. Aztán 2004-ben jött a neoliberális fordulat, ebben a dolgozó ember már elveszett. Egy baloldali párt azonban a megszorító csomagokkal a saját sírját ássa, mindegy, hogy a névadóját Békesinek, Gyurcsánynak vagy Bajnainak hívják. A 2010 előtti csomagokat már nem a pártban éltem meg.

– Kilépett?

– Medgyessy Péter leváltása után a kormányfői posztra két jelölt volt. Én Kiss Pétert támogattam, Gyurcsány Ferencet nem is ismertem. Az egyik fórumon, amikor Kiss Péter mellett próbáltam érvelni, a párt egyik prominense beszólt, hogy „pofa be”! Senki nem utasította rendre. A kongresszus pedig Gyurcsány mellett döntött. Bennem akkor valami megtört, s még 2004-ben távoztam a pártból.

– Hogy került újra vissza? Hiszen a párt honlapja szerint tagja volt a Somogy megyei elnökségnek és az MSZP országos választmányának is.

– Három évvel ezelőtt régi szakszervezeti bajtársam, a tűzoltó Árok Kornél csábított vissza. Akkor még élt a férjem, aki megjegyezte, „Ica, Ica, te semmiből nem tanulsz!?” Én pedig balga fejemmel beléptem újra az MSZP-be, a kaposvári alapszervezetbe. Az országos választmányban azonban azt tapasztaltam, az általam képviselt baloldali értékrend, a társadalmi egyenlőtlenségek mérséklése, az elesettek iránt érzett szociális felelősség a magát szociáldemokratának mondó szocialista pártban még ahhoz képest is gyengült, mint amit a Bokros-csomag idején tapasztaltam. A pártban a tiszta, világos értékrend eltűnésével a belső kohézió is meggyengült.

– A helyi sajtóban arról is írtak, hogy kizárták a pártból.

– A Deseda víztározóban bekövetkezett halpusztulás kapcsán, hogy a kaposváriak büszkeségét, a horgásztavat meg tudjuk őrizni kiránduló- és horgászhelyként egy civil szervezet kérésére a körzetben elindultam a választáson. Emiatt persona non grata lettem az MSZP-ben. Látszólag alapszabályi kifogásra hivatkozva, a valóságban inkább politikai indíttatású vita kapcsán ki akartak zárni. Az ezt indítványozó taggyűlésre viszont elfelejtettek meghívni. A vita a Jobbikkal történt szövetkezés kapcsán robbant ki. Itt Kaposváron az MSZP egy jobbikos politikust támogatott polgármesterjelöltként. A történet vége az lett, hogy sem a városi, sem a megyei közgyűlésbe egyetlen szocialista sem jutott be. Én pedig tavaly december 13-án kiléptem.

Kapcsolódó írásaink

Átláthatatlan pénzügyek az MSZP-ben

ĀSzanyi Tibor állítja, már két évvel ezelőtt feloszlatta volna a szocialista pártot, ráadásul szerinte azt sem tudni, hogy az egyes tisztségekért milyen honorárium jár