Belföld

Nyilvános a győri ügyről készült miniszteri jelentés

A dokumentum megállapította, a büntetés-végrehajtás, az ügyészség és a pártfogói felügyelet is ellenezte a gyilkos szabadon bocsátását

Nyilvánosságra hozta az igazságügyi tárca azt a jelentést, amit Varga Judit igazságügyi miniszter utasítására készítettek a győri kettős gyermekgyilkosság ügyében.

Nyilvános a győri ügyről készült miniszteri jelentés
Varga Judit jelezte, megduplázzák az áldozatsegítő központok kapacitásait
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Összesen tizenhárom oldalon summázza a győri kettős gyermekgyilkosság ügyében indított vizsgálat eredményeit az a jelentés, amelyet Varga Judit igazságügyi miniszter utasítására készítettek el még tavaly decemberben. A nyilvánosságra hozott dokumentumból egyebek mellett az is kiderül, H. Gábor feltételes szabadon bocsátását mind a büntetés-végrehajtás (BV), mind az ügyészség, mind a pártfogói felügyelet ellenezte. Mint arról korábban beszámoltunk, 2018. február 21-én azért ítélték jogerősen öt év fegyházbüntetésre, mert 2016-ban kalapáccsal, majd szikével és késsel támadt alvó feleségére. A határozat szerint a férfit büntetése kétharmadának letöltése után feltételesen szabadlábra helyezhették. A BV tavaly szeptemberben hivatalból indította meg az ezzel kapcsolatos eljárást, de abban a kedvezmény mellőzésére tett indítványt. Az ügyészség ehhez csatlakozott, s a pártfogó felügyelői vélemény sem támogatta a lehetőséget.

Ennek ellenére a bíróság úgy döntött, hogy megítéli a kedvezményt. Bár a határozat ellen fellebbezést nyújtottak be, H. Gábort tavaly pártfogó felügyelete mellett kiengedték a börtönből. Közben egymással párhuzamosan folyt a férfi válópere és a szülői felügyeleti jog megszüntetése miatti per. A Szombathelyi Járásbíróság tavaly június 17-én felbontotta a pár házasságát, és úgy határozott, hogy a kicsik az édesanyjuknál fognak lakni. Az ügyészség közben kérte H. Gábor felügyeleti jogának megszüntetését, amit ugyancsak a Szombathelyi Járásbíróság jóváhagyott, de az apa kapcsolattartási jogát nem zárta ki. H. Gábor december 14-én tizenhárom éves nevelt lányát és tízéves fiát megfojtotta, majd másnap reggel öngyilkos lett – áll a jelentésben.

Az igazságügyi miniszter kezdeményezte a Kúria elnökénél, hogy hozzon létre joggyakorlat-elemző csoportot a szülői felügyeleti joggal, a gyermekelhelyezéssel és kapcsolattartással összefüggő, valamint a feltételes szabadságra bocsátással kapcsolatos döntések gyakorlatáról.

Varga Judit néhány nappal ezelőtt azt is jelezte, kezdeményezik a bírói joggyakorlat felülvizsgálatát gyermekelhelyezés szempontjából, illetve megduplázzák az áldozatsegítő központok kapacitásait.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom