Belföld

Az országépítés folytatódik

Lázár Jánosnak most az a dolga, hogy visszaszerezze Hódmezővásárhelyt – mondta a kormányfő, reagálva a volt kancelláriaminiszter kritikáira, ugyanakkor számít Navracsics Tibor munkájára is, Stumpf István véleményét pedig a jövőben is kikéri

Konkrét intézkedéseket jelentett be évindító sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök, aki elmondta, hogy az elkövetkező két évnek a kormányzásról kell szólnia, ő pedig készen áll a következő miniszterelnök-jelöltségre.

Az országépítés folytatódik
A kormányfő és Kovács Zoltán államtitkár. Idén az „aprómunka” lesz fókuszban
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Míg a 2019-es választási év volt, a következő két évnek már a kormányzásról kell szólnia – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök tegnapi, évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a kormány legközelebb 2022 január elseje után vesz részt kampányban, addig minden idejét a kormányzásra, az „aprómunkára” összpontosítja. Ahogy fogalmazott, 2010 óta országépítő korszak zajlik hazánkban, a következő két esztendőben pedig ezt a folyamatot erősítik. A miniszterelnök beszámolt arról, hogy a kormányülésen áttekintették a Közel-Keleten kialakult helyzetet. Hangsúlyozta, az iraki amerikai bázisokat ért támadásokban egyetlen magyar katona sem sérült meg. A katonák biztonságban vannak, de a kormány egy magas rangú katonai vezetőt vezényelt a helyszínre az ottani csapatok irányítására. Ugyanakkor minden feltétel adott az evakuálásra, ha szükséges. Orbán a migrációs helyzetről elmondta, hogy az illegális határátlépők száma meghaladta a napi százat, így a déli határra nehezedő, fokozódó migrációs nyomás miatt megnövelik a határvédelemben részt vevő katonák és rendőrök számát.

A gazdasági helyzetről szólva elmondta, Magyarország fantasztikusan teljesít, hiszen harminc év után először a foglalkoztatottak száma meghaladta a négy és fél millió főt. Így 2010-hez képest nyolcszázezerrel többen dolgoznak. Kiemelte: a bérek nyolcvankét hónapja folyamatosan nőnek, és a bérnövekedés aránya a legalacsonyabb jövedelműek esetében volt a legnagyobb. A kormány szeretné folytatni ezt a programot, mert a szegénység felszámolásának ez az egyetlen útja – hangoztatta.

A miniszterelnök szerint versenyképesség szempontjából 2020 különlegesen izgalmas év lesz. A magyar gazdasági modell más, mint az eurózóna országaié, és az eddigi tapasztalatok szerint a magyar szisztéma sikeres volt, de úgy, hogy közben az eurózóna országai is növekedtek. Most viszont az utóbbi gazdasági növekedése megáll, a kérdés pedig az, hogy így is működik-e a magyar modell. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint ehhez egy újabb gazdaságvédelmi akciótervet kell megalkotni.

A kormányfő az egészségügy helyzete kapcsán kijelentette: az elmúlt időszakban a legnagyobb kihívás a nővérek és a szakdolgozók elvándorlása volt, ezért ezen területen jelentős bérelemelést valósítanak meg. A kormány azt kérte Kásler Miklós minisztertől, hogy csoportosítsa át az idei fejlesztési forrásokat úgy, hogy első helyre kerüljön a kórházi várók, kórtermek és az azokhoz kapcsolódó szociális helységek felújítása. A kórházi adósságok kapcsán az Állami Számvevőszék jelentésére hivatkozva arról számolt be, hogy az adósságfelhalmozás nem bocsánatos hiba, hanem fedezet nélküli kötelezettségvállalás. Ennek a miniszterelnök szerint véget kell vetni, idén egyetlen kórház sem halmozhat fel adósságot.

Kérdésre válaszolva az önkormányzati választásokról elmondta: nem kellene meglepődni azon, hogy az ellenzék is nyer, hiszen demokrácia van Magyarországon. Hozzátette, nem tudja, hogy a Borkai-botrány mekkora szerepet játszott az eredmény alakulásában, de nem ért egyet azzal, hogy a győri polgármester visszaléptetése jó ötlet lett volna. Ezzel együtt hangsúlyozta, hogy egy önkormányzati választás a kormányról is szól, és az eredmények szerint megkapták a bizalmat a választóktól az következő két évre. Leszögezte azt is, hogy bár a Fideszben még nincs döntés a miniszterelnök-jelölésről, ő készen áll a feladatra.

Lázár János feladata lesz, hogy visszaszerezze Hódmezővásárhelyt – mondta Orbán a volt kancelláriaminiszter által megfogalmazott kritikákra. Navracsics Tiborról közölte: számít a munkájára a következő időszakban is, mert ő az egyetlen olyan volt uniós biztos, aki Fidesz-tag. Stumpf Istvánról úgy nyilatkozott: mindig a legnagyobb tisztelettel viseltetett iránta, a véleményét is kikéri és igyekszik is megfogadni.

  • Egy fillért se fogunk fizetni a raboknak a fogvatartási körülményekre hivatkozva, ha valaki szándékosan más életére tört, nem lehet hamarabb kiengedni a börtönből
  • A gyöngyöspataiaknak igazságot kell szolgáltatnunk. Az ügy mélyen igazságtalan, és az sincs tisztázva, hogy mi minősül szegregációnak
  • Folytatjuk a családvédelmi akciótervet, amelyben a háromgyerekes anyákra is kiterjesztenénk az szja-mentességet

Röviden

Nem az év közepétől, hanem február elsejétől lesznek ingyenesek a meddőségkezelésben használt gyógyszerek – jelentette be a kormányfő, hozzátéve, hogy jelenleg ezeket a készítményeket kilencven százalékban támogatja az állam. Közölte, a meddőségi centrumoknál nem államosítás történt, hanem az állam megvásárolta a cégeket.

A Mátrai Erőmű megvételéről elmondta, a tulajdonos be akarta azt zárni, de felajánlotta a kormánynak megvételre. Bár üzletileg ez nem helyes döntés, tízezer ember állásáról van szó, így a bezárás tragédiához vezetne.

A Fideszt nem a mai formájában érdekli az Európai Néppárt (EPP), ezért változásra van szükség a pártcsaládon belül – mondta a miniszterelnök. Kijelentette azt is, a Néppárt zsugorodik, egyre veszíti befolyását, pozícióit és képviselőhelyeit, mert rossz – liberális, szocialista, centrista – irányba tart. Amennyiben pedig az EPP képtelen irányt váltani – folytatta Orbán Viktor –, akkor egy új európai kereszténydemokrata kezdeményezésre lesz szükség az európai pártéletben, mert Emmanuel Macron francia elnök baloldali mozgalma emelkedésének ellensúlyát meg kell teremteni. Most éppen tisztázó vita zajlik, amely eldönti majd a Fidesz párthovatartozását is.

A kampánynak vége, vissza kell térni a korábbi politikához, újra kell például indítani a nemzeti konzultációkat – tudatta a miniszterelnök, jelezve, kettőt indítanak idén, de a témák még nincsenek meghatározva.

A klímavédelmi stratégiáról elmondta: a cél az, hogy 2030-ra a villamosenergia-termelés kilencven százalékát kel karbonsemlegessé tenni. A konkrét intézkedések között említette, hogy 2022-től a városokban csak elektromos buszok közlekedhetnek, és a következő két évben minden illegális szemétlerakót felszámolnak. Emellett el kell érni, hogy mentesítsük folyóinkat a műanyag palackoktól.

A miniszterelnök nem tervez kormányátalakítást, mint mondta: nem szereti a kapkodást. „Ha nincs rendkívül nyomós ok, akkor nem szoktam változtatni” – tette hozzá. Szerinte óvatosnak, megfontolták kell lenni ebben a kérdésben. A stabilitás fontos érték.

„Ha lesz ilyen koalíció, azt nem én fogom vezetni” – válaszolta Orbán arra a kérdésre, hogy hazánkban is alakulhat-e majd kereszténydemokrata–zöld koalíció, mint Ausztriában. Szerinte a hazai zöldpolitikusok olyanok, mint a görögdinnye: kívül zöldek, belül vörösek. A miniszterelnök ugyanakkor dicsérte Sebastian Kurzot az új koalíció megkötéséért.

Kapcsolódó írásaink