Belföld

Orbán: 2022-től a városi közlekedésben csak elektromos buszokat lehet forgalomba állítani

Orbán Viktor arról is beszélt évadkezdő sajtótájékoztatóján, hogy a kormány nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát fogadott el. Kifejtette: nem szükségszerű, hogy bármilyen összeomlás következzen be a Kárpát-medencében, fenn lehet tartani itt "a magyarok közös életét", de ehhez az kell, hogy a klímaváltozáshoz nyugodtan és tervszerűen alkalmazkodjunk. Ezt az alkalmazkodást meg kell kezdeni - jelentette ki.

Orbán: 2022-től a városi közlekedésben csak elektromos buszokat lehet forgalomba állítani
Orbán Viktor miniszterelnök (b) évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban. Mellette Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A miniszterelnök közölte: van egy lépésekre lebontott terv, amely szerint 2030-ra a villamosenergia-termelés 90 százalékát karbon-semlegessé teszik, így az energia nagy részét Paks adná, a második legnagyobb forrás pedig a napenergia lenne. Lehetséges, hogy Magyarország azon országok közé tartozzon, amelyek 2050-re klíma-semleges gazdaság elérését célozzák meg, de ehhez 50 ezer milliárd forint kell.

„A klímavédelem fontos, de drága dolog”

- mutatott rá.

Orbán Viktor elmondta: a kormány kidolgoz egy klíma- és környezetvédelmi akciótervet konkrét intézkedésekkel. Ezek között említette, hogy a városi közlekedésben csak elektromos buszokat lehessen forgalomba állítani, minden illegális szemétlerakó helyet meg kell szüntetni, továbbá mentesíteni kell a folyókat a műanyag palackoktól. Közölte: Magyarország kiindulópontja kedvező, mert 21 olyan ország van, amely képes volt jelentős gazdasági növekedésre, miközben csökkentette a szén-dioxid-kibocsátását, és Magyarország ezen országok között van.

„Magyarország a klímabajnokság élmezőnyéhez tartozik”

- tette hozzá.

Úgy vélte, minderről hosszú viták várhatók Európában, és e vitákban Magyarországnak fontos szempont, hogy a „klímarongálókkal” kell elsősorban megfizettetni a költségeket, nem emelkedhetnek a családok által fizetett energia- és élelmiszerárak, nem a szegényebb országoktól kell elvenni a pénzt, így az uniós költségvetésben ne a kohéziós alaptól vegyenek el forrásokat. Az is fontos, hogy kimondják: atomenergia nélkül nem lehetséges klímasemleges gazdaságot építeni - mondta.

Kérdésekre válaszolva a kormányfő kijelentette: a magyar energiapolitika eddig sikeresen elkülönült a szövetségi politikától, és ezt a két dolgot szeretnénk a jövőben is külön tartani. Az iráni-amerikai konfliktusnak az ország energia- és szövetségi politikájára gyakorolt hatására vonatkozó kérdésre azt válaszolta, eddig sikerült a két dolgot külön kezelni és erre törekszik a jövőben is. Szeretné elérni, hogy Irán ügyében az Európai Unió és az izraeli-amerikai álláspont közötti távolság csökkenjen.

Azt mondta, a magyar energiafüggetlenség sokkal jobb állapotban van tízéves kormányzásuk után, mint bármikor korábban volt, bár „minőségi javulást” eredményezne, ha Romániában minél hamarabb megkezdődne a gázkitermelés, illetve ha Horvátország hozzájárulna, hogy az épülő LPG-terminálban Magyarország résztulajdonossá válhasson.

„Ha ez a két dolog megtörténik, a magyar energiafüggetlenség garantálva lesz”

- szögezte le.

A miniszterelnök szerint jó hír, hogy szerdán Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb elnök társaságában felavatta a Török Áramlat földgáz-vezeték fekete-tengeri szakaszát. Értékelése szerint ezzel „egy új irányból is képesek leszünk gázt szállítani”.

Kiemelte: a magyar energiastratégia a nukleáris energia arányát akarja megnövelni, valamint a megújuló energiáét - azon belül is a napenergiáét -, ez pedig ugyancsak a függetlenedés irányába mutat.

Orbán Viktor teljes nemzetközi sajtótájékoztatóját itt nézhetik végig:

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink