Belföld

Látványpolitizálás és osztozkodás Rákospalotán

Pintér Gábor: A kerület valóságos kifizetőhelyként működik, Németh Angéla polgármester fia újabb megbízást kapott

Elismerem, egy választás után nem lehet a kampányígéreteket azonnal aprópénzre váltani, de az egészségügyről alig esik például szó Rákospalotán, miközben nagyon súlyosak a problémák a szakrendelőknél, nagy az orvoshiány, hosszúak a várólisták – mondta a lapunknak adott interjúban Pintér Gábor, a Fővárosi Közgyűlés fideszes tagja.

Látványpolitizálás és osztozkodás Rákospalotán
„A padláskisöprés közben kezdenek feledésbe merülni a kampányígéretek”
Fotó: MH/Katona László

– A kompenzációs listán miért a Fővárosi Közgyűlést és miért nem Rákospalotát választotta?

– Abból, hogy a Fővárosi Közgyűlésbe jelölt a pártcsaládom, egyáltalán nem következik, hogy egy vá-
lasztókerületi elnöknek kevésbé lenne fontos a saját kerülete. Sőt. Rákospalotán mindössze ötfős frakciónk van, ez itt a polgári oldal leggyengébb eredménye volt a rendszerváltoztatás óta, s emiatt némiképp új stratégiára kell berendezkednünk a XV. kerületben. Kevésbé lesz lehetőségünk arra, hogy előterjesztésekkel tegyünk az itt élő emberekért, sokkal inkább arra törekszünk, hogy gondosan őrködjünk a közpénzek felhasználása felett. Ugyanakkor ettől Budapesten sem tér el egy kormánypárti képviselő munkája, hiszen a Fővárosi Közgyűlésben sem mi adjuk a többséget.

– Miként lehet őrködni olyan körülmények között, amikor a politikai ellenfél egyfajta revansvágytól fűtve, egyáltalán nem foglalkozik a kormánypárti frakció kritikáival?

– Valóban, Rákospalota jelenlegi polgármesterének minden adott ahhoz, hogy sikeres kerületet építsenek, megvan ehhez a fővárosi támogatottság is, ennek ellenére azt látjuk, hogy a kampányígéreteikkel alig foglalkoznak, a szivárványkoalíció minden erejét leköti az osztozkodás. Egyszerre folyik látványpolitizálás és osztozkodás, a kerület valóságos kifizetőhelyként működik. Németh Angéla polgármester fia már korábban külsős bizottsági tag lett havi kétszázezer forint tiszteletdíjért, s most december végén még a Bölcsődei Érdekképviseleti Fórumban is helyet kapott. A balliberális képviselő-testület a napokban azt is megszavazta, hogy a polgármester az eddigi százmillió forint helyett már kétszázhetvenmillióról dönthet egyedül. Folytassam?

– Ugyanakkor azt lehetett hallani, Gyurcsány egykori belügyminisztere, Lamperth Mónika jegyző, akinek már bírósági papírja van arról, hogy nyíltan pártpolitizált, bemegy a fővárosba, de ez aztán nem valósult meg. Marad a jegyző, akinek nyolcmillió forintos jutalmat szavaztak meg a kerületben?

– Nem, múlt év végén lejárt a mandátuma, új jegyző jön. Még nem tudjuk, ki, de az előzmények alapján sok jóra nem számítunk. Általános tendencia lett, hogy folyamatosan cserélik le a fővárosi vezetőket a különböző intézmények éléről. Ez még önmagában nem is lenne baj, ám bort isznak, és vizet prédikálnak. Az előző ciklusban kulturális pluralizmus volt a fővárosban, nem lehetett azt állítani, hogy kizárólag nemzeti keresztény–konzervatív vezetők lettek volna. Ezzel állítsuk párhuzamba azt, ami a Szabad Tér Színháznál történt. Egyetlen pályázó volt, az intézményt 2002 óta vezető Bán Teodóra, a pályázatát mégis
érvénytelenítették.

– Rákospalotán amellett, hogy jelentősen megemelték a képviselők, bizottsági tagok tiszteletdíját, illetve a bizottságok számát, történt valamilyen érdemi döntés is?

– A politikai lózungokon kívül nem sok. Ha csak az nem, hogy a sportcsarnok felépítésére előirányzott összeg kétszázmillióról kétmilliárd forintra emelkedett. Az átterveztetésre rögtön kiírtak egy öt és fél millió forintos pályázatot. Elismerem, egy választás után nem lehet a kampányígéreteket azonnal aprópénzre váltani, de az egészségügyről alig esik például szó Rákospalotán, miközben súlyosak a problémák a szakrendelőknél, nagy az orvoshiány, hoszszúak a várólisták. Az újpalotai piac felújítása is fontos, de egyelőre leköti a baloldali pártocskák energiáit a poziciófoglalás. Rákospalotán sok civil szervezetet behoztak az összefogásba, a civilként elbujtatott pártemberek többsége a DK-holdudvarához tartozik, a DK megerősödve került ki ebből a folyamatból.

– A balliberális pártoknál az egészségügyben a fő kampányígéret a CT volt. Rákospalotán vettek már CT-készüléket?

– Erről még egy A4-es papírnyi háttéranyag sem készült, nem hogy előterjesztés. A teljes padláskisöprés közben kezdenek feledésbe merülni olyan kampányígéretek is, mint amilyen a 3-as metró Káposztásmegyerig történő meghosszabbítása volt. Újpesten volt egy közmeghallgatás, ahol a momentumos polgármester arról beszélt, nem mérték fel a lakossági igényeket. Úgy tűnik, a főváros ebben a ciklusban legszívesebben kihátrálna ebből a tervből.
 

Kapcsolódó írásaink

Balliberális kifizetőhely lett Budapestből

ĀErzsébetváros és Rákospalota új vezetője is a hatmilliárdos költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba ügyvédi irodáját bízta meg a hivatali szerződések átvizsgálásával