Belföld

Vádemelés Gulyás Mártonékkal szemben az ÁSZ épületének megrongálásáért

Többmilliós kárt okoztak

Tizenegy személy – köztük a baloldali aktivista Gulyás Márton – ellen emelt vádat a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség az Állami Számvevőszék (ÁSZ) épületének tavaly januári megrongálása miatt – közölte tegnap a Fővárosi Főügyészség.

Vádemelés Gulyás Mártonékkal szemben az ÁSZ épületének megrongálásáért
Gulyás Márton
Fotó: Youtube

Egy évvel ezelőtt Gulyás Márton és társai tiltakozásból festékkel öntötték le az ÁSZ V. kerületi, Apáczai Csere János utcai, műemléki védelem alatt álló székházának falát, majd a kiöntött festéket szét is kenték. Az okozott kár meghaladta a 3,2 millió forintot. Az ügyészség a Pesti Központi Kerületi Bíróságon azt indítványozta, hogy a bíróság tárgyalást mellőzve, büntetővégzéssel szabjon ki Gulyás Mártonnal szemben felfüggesztett börtönbüntetést, tíz társával szemben pedig pénzbüntetést. Az ÁSZ az ügyészségi bejelentésre reagálva hangsúlyozta: mivel közvagyonról van szó, az okozott kár megtérítése érdekében a szervezet polgári peres eljárást is kezdeményezett az ügyben. Gulyás Márton egyébként nem először követ el hasonló rongálást: 2016-ban leszerelte, majd eldobta a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai épületén lévő névtáblát, de ezt még megúszta egy év próbára bocsátással. Ezek után 2017-ben már festékespalackokkal dobálta meg társaival a Sándor-palotát. A Fővárosi Törvényszék jogerős ítéletében ezért tavaly júliusban kétszázhúsz óra közmunkára ítélte az aktivistát.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom