Belföld

Elindult az egészségügyi struktúra átalakítása

Kásler: Tavaly év végén 36,6 milliárd forintot adott a fekvő- és a járóbeteg-intézmények, valamint a korszerű diagnosztikai tevékenységek finanszírozására a kormány

A kormány megtette az első lépéseket az egészségügyi reform érdekében – erről beszélt tegnap Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter. Jelezte, az átalakítást olyan ütemben hajtják végre, ahogyan azt a betegellátás lehetővé teszi.

Elindult az egészségügyi struktúra átalakítása
„Az országban tizenöt olyan nagy forgalmú intézmény van, amelynek nincs lejárt adóssága”
Fotó: MH/Katona László

Az ellátórendszer korszerűsítésével, a hozzáférhetőség javításával és az ezeket lekövető finanszírozás bevezetésével elkezdődött az egészségügyi struktúra átalakítása – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere tegnapi sajtótájékoztatóján. Kásler Miklós az MTI tudósítása szerint elmondta, a kormány tavaly év végén 36,6 milliárd forintot biztosított a struktúraváltás első lépéseihez, a fekvő-, a járóbeteg-intézmények, valamint a korszerű diagnosztikai tevékenységek finanszírozására. A miniszter közölte, 17,7 milliárd forintból a kormány azokat a kórházakat támogatja, amelyek finanszírozási keretük felett látták el a speciálisabb, bonyolultabb eseteket, és ezek több forrást igényeltek. Ez az egyszeri többletfinanszírozás „bizonyos értelemben kórház-konszolidáció, bizonyos értelemben pedig nem”, de jelzi azt, hogy a struktúraváltás előkészítése megkezdődött – fogalmazott a tárcavezető. Kitért arra, hogy az országban tizenöt olyan nagy forgalmú intézmény van, amelynek nincs lejárt adóssága. Ezek között említette a miskolci, a győri és az egri kórházat, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetet és az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetet.

Az adósságot felhalmozó kórházaknál mindenképpen csökkenteni kell az eladósodottság mértékét, erre dolgozott ki a kormány megoldást – folytatta a miniszter. A jelentősen eladósodott kórházak között említette a Péterfy-kórházat,
a traumatológiai intézetet, a Békés megyei központi kórházat, valamint a makói és a hódmezővásárhelyi kórházat.
Az egészségügyi struktúra átalakítását olyan ütemben kívánják végrehajtani, ahogy azt a betegellátás lehetővé teszi – mondta kérdésre válaszolva Kásler Miklós. Beszámolt arról is, hogy egyszeri 15,7 milliárd forintot a járóbeteg-szakellátás finanszírozására fordítanak. Ezzel kapcsolatban jelezte, az elmúlt tíz évben átlagosan hat napról öt és félre csökkent a kórházban töltött napok száma, a szakrendelők forgalma pedig ezzel párhuzamosan nőtt, hiszen az ellátás korszerűsödésének köszönhetően egyre kevesebben és egyre kevesebb ideig szorulnak fekvőbeteg-ellátásra.

Amint arról beszámoltunk, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a december 19-i Kormányinfón jelentette be, hogy 79,4 milliárd forintot bocsátanak a kórházak részére fejlesztések megvalósítása és az adósságállomány csökkentése érdekében. A kórházak adósságállományának rendezésére 42,8 milliárd forintot szánnak, ám a kormány nem átvállalja majd az intézmények adósságát, hanem központosítottan maga kíván tárgyalni, minden esetben meggyőződve a kiszámlázott szolgáltatások indokoltságáról. Emellett a Pénzügyminisztérium pénzügyi felügyelőt rendelt ki ahhoz a tizenhárom egészségügyi intézményhez, amelynek a legrosszabbnak látták a gazdasági helyzetét. Gulyás hangsúlyozta, a kormány célja, hogy elkerülje a hasonló helyzeteket, ezt pedig kész a teljesítményvolumen-korlát jelenlegitől eltérő meghatározásával és a gazdálkodási szabályok szigorúbb betartatásával elérni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom