Belföld

Tavaly megkétszereződött az illegális migránsok száma a hátáron

Tavaly 2018-hoz képest 2,6-szor több illegális migráns próbált bejutni Magyarország területére - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Határrendészeti Főosztályának vezetője hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Tavaly megkétszereződött az illegális migránsok száma a hátáron
Különösen 2019 utolsó negyedévében fokozódott a migrációs nyomás
Fotó: MH

Balázs László elmondta, különösen 2019 utolsó negyedévében fokozódott a migrációs nyomás.

Az 51. héten csaknem 1400 migráns érkezett Magyarország területére; 2020. január 1. és 5. között pedig már 803 emberrel szemben intézkedtek.

Közölte: a schengeni határ valamennyi szakaszán növekedést tapasztaltak az illegális migrációban, de kiemelten a szerb és a román határszakaszokon. Hangsúlyozta, hogy minden szomszédos állam hatóságaival jó az együttműködésük.

Az ORFK székházában a rendőrség és a honvédség képviselői közösen tartottak sajtótájékoztatót Magyarország illegális migrációs helyzetében bekövetkezett változásról, illetve az ezzel kapcsolatos intézkedésekről. Garas László dandártábornok, a Magyar Honvédség hadműveleti csoportfőnöke közölte: a határok védelmében részt vevő katonák számát megduplázták, ezen felül drónokkal és helikopterekkel segítik a légi felderítést.

Kiemelte: a katonák Bács-Kiskun és Csongrád megyében segítik a határok védelmét 2015 óta. A pluszerők vasárnap elfoglalták bázisaikat. Erről Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Böröndi Gábor, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese személyesen is meggyőződött.

Garas László azt mondta: mindaddig fenntartják a jelenlegi létszámot, amíg arra szükség van, de ha kell, tovább növelik a határvédelemben részt vevő katonák számát.

Továbbra is az illegális migráció megállítása a legnagyobb kihívás

Továbbra is az illegális migráció megállítása a legnagyobb kihívás Magyarország és Európa számára - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Magyar Levente kifejtette: egyre több irányból egyre nagyobb számban érkeznek migránsok Magyarország felé; karácsony óta több mint kétezer illegális határátlépési kísérletet regisztráltak, és a katonák, rendőrök számára nagy munkát jelentett a határ megvédése, az ünnepi időszak békéjének biztosítása. Közölte: nincs változás abban, hogy Európában Magyarország az egyetlen ország, amely képes és hajlandó megvédeni magát és a teljes kontinenst az illegális migrációtól, miközben más országok vagy átengedik a migránsokat, vagy képtelenek megbirkózni ezzel a kihívással. Európának meg kell tanulnia, hogy a békét és a nyugalmat nem adják ingyen, hanem komoly áldozatokat kell hozni érte - hangsúlyozta.

Magyar Levente kitért arra: Magyarország ugyanakkor nem érzéketlen mások szenvedései iránt, ezért indította el a Hungary Helps programot, amellyel már több tízezer ember helyben maradását támogatta, valamint segített emberhez méltó feltételeket teremteni az illegális migráció kiinduló országaiban. Emellett Magyarország egy kiterjedt ösztöndíjprogrammal is segít - tette hozzá. Kiemelte: 2019 nehéz év volt, sok csatát kellett megvívni, mert Magyarország folyamatos támadások alatt állt az illegális migrációt ellenző álláspontja miatt. Ez várhatóan így lesz az idén is - vélekedett.

Az államtitkár kérdésre elmondta: egyértelmű összefüggés van az illegális migráció, az iszlám szélsőségesség európai terjedése és az ezen eszmékhez köthető támadások között. Mára megszokottá vált Európában, hogy ilyen bűncselekményeket követnek el azok, akik éppen azon az illegális úton jutottak el Európába, amelynek használatát Magyarország szeretné meggátolni - fűzte hozzá.
 

Kapcsolódó írásaink