Belföld

Már a DK-n belülről is durva kritika éri Gyurcsányék felelőtlen EU-s ígérgetéseit

Bauer Tamás egy a HVG-ben közzétett hosszú cikkben - DK-s politikus léte ellenére is - darabokra szedi és tételesen cáfolja a teljesíthetőségét gyakorlatilag a Gyurcsány-párt összes Európai Unióval összefüggő eddigi választási ígéretének. Bauer az európai minimálbérről és nyugdíjról szóló ígéreteket annyira megvalósíthatatlannak tartja, hogy azok szerinte nemcsak felelőtlenné tennék az ellenzék jövőbeni kormányzását, de eleve kudarcra is ítélnék.

Már a DK-n belülről is durva kritika éri Gyurcsányék felelőtlen EU-s ígérgetéseit
Bauer Tamás is nekiment Gyurcsányéknak
Fotó: MTI/Beliczay László

Bauer Tamás szerint megtévesztőek és teljesíthetetlenek a Dobrev Klára és a DK által az Európai Egyesült Államok létrehozásával és az európai nyugdíjak valamint minimálbérek magyarországi bevezetéséről szóló ígéretek.

A volt SZDSZ-es, jelenleg DK-s politikus szerint a valósággal ellentétesek azok a DK kampányaiban elhangzott ígéretek is, amelyek szerint az európai minimálbérhez, az európai nyugdíjminimumhoz és családi pótlékhoz az az „európai multiadó” biztosítaná a forrást, amelyet maga az Unió szedne be a gazdagabb, jelenleg is nettó befizető országokban.

„Az európai minimálbér, európai családi pótlék, európai minimálnyugdíj és európai multiadó kilátásba helyezésének lehetett szerepe abban, hogy annyira sikeresen szerepelt a DK az EP-választáson, és hogy az ellenzék vezető pártja lett. Csakhogy az ilyen helytelen, teljesíthetetlen ígéretekkel elért siker rossz siker. Rossz siker, mert az ígéretek – akárcsak a 2002-es MSZP- és SZDSZ-kampány ígéretei – nem teljesíthetők, illetve, ha mégis kierőszakolják a teljesítésüket, súlyos károkat okoznak. A 2002-es és 2006-os választáson elért rossz sikertől egyenes út vezetett a 2010-es katasztrófához. De rossz siker azért is, mert veszélyes irányban alakítják a közgondolkodást, akik azt hitetik el a választókkal, hogy lehet a hazai gazdaság teljesítménynövelése nélkül, attól elszakítva növelni a béreket, a nyugdíjakat, a családi pótlékot, összességében a jólétet. Ez pedig lehetetlenné teheti később a felelős kormányzást, ahogyan azt a kétezres évek elején tapasztaltuk. Az őszödi beszédben Gyurcsány éppen a szakítást hirdette meg az effajta politikával, s az őszödi beszéd szellemében folytatandó politika képviseletére hoztuk létre nyolc évvel ezelőtt a Demokratikus Koalíciót. Aki az azonnali választási sikerre törekszik, annak számára vonzó lehet az EP-kampányban követett út, viszont aki az ország tartós felemelkedésében gondolkodik, annak nemet kell rá mondania ” - írja Bauer Tamás.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom